„Ко ће им радити кад сви оду?“, Горан Савановић предсједник СТУД РС поводом најаве продужетка радног времена викендом за тржне центре у граду Бањалука

"Ко ће им радити кад сви оду?", Горан Савановић предсједник СТУД РС поводом најаве продужетка радног времена викендом за тржне центре у граду Бањалука
"Ко ће им радити кад сви оду?", Горан Савановић предсједник СТУД РС поводом најаве продужетка радног времена викендом за тржне центре у граду Бањалука

Након што су добили највећи шопинг центар у БиХ, у граду Бањалука планирају да допуне Одлуку о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску занатску и услужну дјелатност на подручју Бањалуке, те им планира омогућити да у будућности недјељом дуже раде и то до 22 часа. О овој теми ће се расправљати  на идућем засједању Скупштине града које је заказано за 10. април. Према тренутно важећој одлуци тржни центри могу недјељом да раде од 8 до 16 часова и уколико градски парламент подржи ову промјену радницима у овим центрима ће се радно вријеме удвостручити и многе оставити без слободног дана.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић је рекао да су против продужења радног времена али да они на то не могу утицати.

„Сигурно је да послодавци желе да и у новом, Делта тржном центру, али и у осталим тржним центрима у граду продужетком свог радног времена стекну ново богатство и капитал. Апсолутно је у реду да град Бањалука у својој туристичкој понуди има рад тржних центара и то је све нормално али постоји једна граница у свему томе.“ рекао је он. Додао је да је нелогично да се сваки дан ради и да се ради недјељом до 22.часа.

„Ми можемо да подржимо активности које су усмјерене у правцу развоја града, али до одређене границе. У овом случају синдикат не може да подржи овај продужетак радног времена поготово што је пракса показала да у оваквим ситуацијама нема редовног радног времена од осам сати, има прековременог рада и нема плаћања ни редовног рада а камо ли прековременог. Са тим продужењем радног времена радници губе свој слободан дан јер није исто имати слободну недјељу или слободан дан у четвртак или у уторак.“ казао је Савановић.

Додао је да исто тако нико не пита на који начин ће се тим људима обезбједити да долазе на посао и враћају се кућама јер како каже јавни градски превоз нема исти распоред полазака као радним данима.

„Мислим да је комплетан привредно политички амбијент такав да ће ова одлука да прође. Нажалост тако је и бојим се да нажалост у овом моменту нисмо довољно јаки да можемо да промјенимо такве одлуке.“ казао је Савановић. Синдикат ће у склопу обиљежавања првомајских и предстојећих васкршњих празника упућује свим послодавцима захтјев да се испоштују празници и да се не ради.

„Питање је како ће се понашати и да ли ће се наћи разумјевање. Мислим да још увијек постоји трезвених глава које могу да схвате тренутак и да виде  да овај народ треба да одмори. Све ће се то разбити о главу њима уколико не буду поштовали људе. Нема радника јер одлазе и не знам ко ће им онда радити.“ рекао је Савановић.

Градоначелник Игор Радојичић је овај потез образложио са ријечима да Бањалука постаје регионална дестинација за шопинг те да су одређене промјене неопходне.

„Сви смо путовали у Загреб, Беч, Грац и друге дестинације у шопинг и углавном људи иду викендом и празницима. Сви смо навикли да ти велики тржни центри раде преко викенда и да раде до девет или десет навече.  Ако имате такав садржај који је такве величине и регионалног је значаја онда он има своје радно вријеме.“ казао је Радојичић.

Нагласио је да послодавци имају законом прописане обавезе и кад је ријеч о дужем радном времену и када је у питању рад викендом које треба да поштују.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!