Хитно ријешити питање неуплаћених доприноса за 46.000 радника у Републици Српској

Хитно ријешити питање неуплаћених доприноса за 46.000 радника у Републици Српској
Хитно ријешити питање неуплаћених доприноса за 46.000 радника у Републици Српској

Савез синдиката Републике Српске позива Владу Републике Српске, Пореску управу  и све послодавце у Републици Српској, како у јавном, тако и у приватном сектору да хитно ријеше проблем за 46.000 запослених радника који у овом тренутку не могу да остваре елементарно људско, радничко и уставно право, а то је да се лијече.

46.000 радника Републике Српске је зарадило бруто плату, а то значи и доприносе за обавезне видове осигурања. Ти доприноси нису уплаћени, а посљедице незаконитог пословања њихових послодаваца плаћају радници из властитог џепа, чије плате су ионако мизерне и недостатне за основне трошкове живота, а камоли за лијечење, лијекове и љекарске прегледе.

46.000 радника у Републици Српској није одговорно за јавашлук њихових послодаваца, али су зато Влада и Пореска управа Републике Српске одговорни за незаконито пословање јавних установа и њихових директора.  Недопустиво је да у овом тренутку на десетине трудница, које треба на свијет да донесу нови живот у земљи у којој се сви залажу за позитивну пронаталитетну политику, немају новца да плате пород, док им неки дрски послодавци савјетују да дају отказ и иду на Завод за запошљавање, како би остварили право на здравствено осигурање или да користе здравствено осигурање супруга, ако га има.

Још једном позивамо Владу Републике Српске да на првој наредној сједници понуди рјешење за проблеме, које трпе и плаћају радници Републике Српске.

Напомињемо, Савез синдиката Републике Српске се изборио да у Кривичном законику РС постоји правни основ за кривично гоњење и процесуирање оних послодаваца који не исплаћују зарађене плате и доприносе својим радницима. Уколико Влада Републике Српске, заједно са својим институцијама не понуди рјешење, ми ћемо пружити бесплатну правну помоћ свим радницима у Српској, који то буду жељели, а који раде и немају уплаћене доприносе, а зарадили су их и путем надлежних институција покренути кривични поступак и захтјеве за накнаду штете.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!