Хитно повећати плате у текстилној и обућарској индустрији и области саобраћаја

Хитно повећати плате у текстилној и обућарској индустрији и области саобраћаја
Хитно повећати плате у текстилној и обућарској индустрији и области саобраћаја

Носиоци посла у Поштама Српске, шалтерски радници, достављачи, радници у технолошком процесу рада, возачи у области путничког превоза, радници на жељезници, на аеродрому, као и у предузећима која се баве одржавањем саобраћајница имају изразито мале плате, истакао је на данашњој конференцији за новинаре предсједник Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске  Небојша Ђокић. Просјечна плата за коју су радници у дјелатности саобраћаја радили у прошлом мјесецу износи 825 КМ и мања је за 266 КМ од просјечне плате исплаћене у марту мјесецу у Републици Српској. Ситуација није ништа боља ни у области друмског саобраћаја. Возачи раде за плату од 650 – 700 КМ.

„Позивам послодавце да одмах повећају плате, како би спријечили посљедице инфлације и повећања цијена основних животних намирница. Радници су постали дефицитарна радна снага у Српској, одлазе у иностранство како би прехранили породице. Проблем је и непостојање гранских колективних уговора. Преговарано је у неколико наврата са послодавцима, али безуспјешно, јер су послодавци са нама преговарали с намјером да се не договоре. Позивам их још једном да разговарамо и потпишемо гранске колективне уговоре“, поручио је Ђокић.

Од 13.000 запослених радника у области текстила, коже и обуће у Српској, тек 2.000 радника покривено је колективним уговором. Просјечна плата у овом сектору у прошлој години износи 710,90 КМ и то су званични подаци Пореске управе РС. Предјседник Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске Данко Ружичић подсјећа да већ пуних шест година у Републици Српској радници запослени у овој области немају ни могућност, као ни право, загарантовано Уставом и законом, да путем синдиката договарају и преговарају о својим правима и висини своје плате. То се дешава, јер гранска удружења послодаваца не желе да закључе колективне уговоре.

„Једино рјешење је да потпишемо грански колективни уговор, који би регулисао права, односе и висину плата у сектору текстила, коже и обуће, који би могао да има проширено дејство, а то значи да колективни уговор важи за све запослене“, каже Ружичић.

Предсједници гранских синдиката подсјетили су јавност да се посљедњим Измјенама и допунама Закона о раду Републике Српске плате у реалном сектору могу утврђивати једино колективним уговорима. У Српској више нема уговорене плате. Од марта мјесеца постоји и Правилник о писменом обрачуну плата, који садржи  основне ставке из колективног уговора, а то је цијена рада плус коефицијент сложености за свако радно мјесто, што даје основну плату. Зато је важно да послодавци коначно сједну за преговарачки сто, како би плате у Српској биле исплаћиване у складу са Законом  о раду Републике Српске.

Апеловано је на све послодавце да радницима не бране да се синдикално организују, јер је то једини начин да заштите своја радничка права.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!