Hemijska industrija „Destilacija“ a.d. Teslić nakon 140 godina pred gašenjem proizvodnje

Sindikalna organizacija  Hemijske industrije „Destilacija“ a.d. Teslić održala je  jutros 1. vanrednu sjednicu, zbog gašenja 1/3 proizvodnih kapaciteta ovog privrednog društva. Zaključeno je da je do 1/3 proizvodnih kapaciteta HI „Destilacija“ a.d. Teslić došlo  isključivo zbog nepoštovanja isporuke sirovine od strane JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, a prema ranije preuzetim ugovorenim obavezama. Sindikalna organizacija traži od predsjednika Vlade Republike Srpske da hitno posjeti HI „Destilacija“ a.d. Teslić, kako bi se na licu mjesta uvjerio u posledice koje je izazvalo neisporučivanje ugovorene sirovine od strane JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac.

Podsjećamo, Hemijska industrija drveta „Destilacija“ a.d. Teslić postoji već 140 godina i jedina proizvodi prirodnu kiselinu na području Evrope, suvom destilacijom drveta na tradicionalan način.

Ukoliko ne dođe do normalizacije isporuke sirovine od strane JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, a time i do gašenja ostalih dijelova ovog privrednog društva i ugrožavanja egzistencije preko 330 radnika i članova njihovih porodica, radnici ovog privrednog društva će biti prinuđeni na preduzimanje svih dozvoljenih oblika sindikalne borbe, uključujući mirne proteste, štrajkove, blokade puteva, kao i podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih u JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac.

U svim svojim aktivnostima radnici imaju podršku Sindikalne organizacije Hemijske industrije „Destilacija“ a.d. Teslić, Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!