Грађевински радници примају најмању просјечну плату у Српској

Грађевински радници примају најмању просјечну плату у Српској
Грађевински радници примају најмању просјечну плату у Српској

Најмању просјечну плату у Републици Српској у износу од 918 КМ у фебруару мјесецу примили су грађевински радници. Овај износ је знатно мањи од износа просјечне републичке плате од 1.256 КМ и јасан показатељ колико је тешка ситуација у овој области, истакла је данас у Бањалуци предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС Драгана Врабичић.

„Послодавци кажу да се плате у грађевинарству повећавају, а то није тачно. Питање је ко од послодаваца и како износи те тврдње, кад су подаци о просјечној плати у грађевинарству тачни и званични. Ријеч је о подацима званичних републичких институција. Сви смо ми свједоци колико данас кошта квадрат стана, а плате се не повећавају“, каже Врабичићева.

Ситуација није боља ни у комуналном сектору. Задња просјечна плата износила је 1.040 КМ, што није довољно ни за храну из синдикалне потрошачке корпе, а постоје преклапања стручних спрема, јер најнижа плата расте, али не и остале плате. Поред чињенице да су плате мале, не постоје колективни уговори, а поједини послодавци не дозвољавају радницима да се синдикално организују. Послодавци су почели са нападима на синдикат тако што постојеће синдикалне организације покушавају да угасе, јер су процијенили снагу синдиката.

 „Комуналци су људи који раде у свим условима и када је хладно и када је киша. То су људи који су увијек на терену, а њихов рад ни близу није цијењен колико би требао бити, иако је ријеч о јавним предузећима. Удар на синдикалне организације и предсједнике је све чешћи. Послодавци желе да укину синдикалне организације. Ми ћемо се против тога борити свим својим снагама“, тврди Врабичићева.

Предсједница Синдикалне организације ЗИБЛ-а и члан Републичког одбора овог синдиката Анђелка Бузаџија каже да је све о чему се говорило на данашњој конференцији за новинаре у Дому синдиката у Бањалуци, тачно. У фирми у којој ради и која припада грађевинском сектору, скоро сви радници примају најнижу плату.

„Ово стање више није одрживо. Мора се што прије потписати Општи колективни уговор, затим грански и појединачни колективни уговори, како би радници добили већа права. Ви знате врло добро да су радници ЗИБЛ-а прошле године били испред Градске управе као већинског власника, тражећи да се исплате сва заостала примања радника и да се повеже радни стаж. Добили смо позајмицу и исплаћене су нам плате, али повезивање радног стажа још није ријешено“, поручује Бузаџија.

Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске тражи потписивање посебних колективних уговора, како би се испоштовао Устав и Закон о раду РС, веће плате, боље услове рада и бољу заштиту на раду. Од послодаваца захтијевају да се не мијешају у рад синдиката, подсјећајући их да је синдикат добровољна радничка организација која почива на Уставу, Закону о раду и Међународним конвенцијама. Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске дао је пуну подршку Савезу синдиката Републике Српске, када је у питању нови систем плата у Српској и потписивање Општег колективног уговора.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!