Грађани Републике Српске за потпуну забрану рада недјељом

Грађани Републике Српске за потпуну забрану рада недјељом
Грађани Републике Српске за потпуну забрану рада недјељом

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске представио је данас новинарима у Бањалуци резултате анкете „Рад недјељом у трговини“,  коју је спровео овај синдикат. За потпуну забрану рада недјељом у трговини гласало је 94,31 одсто анкетираних грађана Републике Српске. Анкета је спроведена путем интернет сајта Савеза синдиката РС и путем странице на друштвеној мрежи Фејсбук. У анкети је укупно гласало 1.565 грађана, од којих је за потпуну забрану рада недјељом у трговини гласало 1.476 грађана или 94,31 одсто. За ограничење рада на прву смјену гласало је 56 грађана или 3,58 одсто, док 33 грађана или 2,11 одсто сматра да рад недјељом треба дозволити без ограничења.

Горан Савановић је подсјетио да је просјечна плата запослених у трговини 711,00 КМ, а у овај износ улази и топли оброк и превоз. Синдикат од своје иницијативе да се рад недјељом потпуно забрани или ограничи не одустаје. Сада се чека сједница Предсједништва Савеза општина и градова РС и одлука о иницијативи синдиката, која би требала бити донесена половином овог мјесеца.

„Разлога да се не ради недјељом је пуно – немогућност нормалног рада и функционисања, задовољења културних, друштвених, религијских и било којих других потреба, због великог одлива радне снаге у овој области и наше обавезе да помогнемо тим људима, синдикат је кренуо у ту актвиност“, рекао је Горан Савановић.
Према  информацијама овог синдиката,  општине Вишеград и Мркоњић Град већ су подржале ову иницијативу, а подршка постоји и од неколико псолодаваца који имају дефицитарну радну снагу. Ђуро Амиџић, члан Регионалног одбора СТУД-а РС и радник Тржног центра „Меркатор“ Бањалука новинарима се обратио у име свих радника запослених у овој области и рекао да је физичи неиздрживо радити у трговини, посебно за жене, плате су мале, није плаћен прековремени рад, као ни ноћни рад, радници су изложени психичким тортурама, а појавио се и велики број неквалификованих радника, јер квалификовани масовно напуштају Републику Српску.

„Тренутно немамо ни квалификоване пекаре, ни месаре, а опште незадовољство радника све више се шири. Наведени проблеми мање су изражени у трговинама гдје постоји синдикална организација, за разлику од оних гдје радници нису синдикално организовани“, рекао је Ђуро Амиџић. 

Представници Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС поручили су политичким партијама у Српској да је свака њихова подршка добро дошла, али под условом да се иницијатива синдиката да се рад недјељом потпуно забрани не користи у политичке сврхе и да политичари тако не купе поене. Синдикат је још једном позвао све послодавце да поштују Закон о државним празницима и да радници не раде за празнике, јер и они имају породицу са којом желе да прославе Нову годину, Бадње вече  и Божић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!