Горан Станковић: „Важно је да имамо континуитет и да се плате повећавају. Захтјеви за топли оброк и регрес и даље остају“

Горан Станковић: „Важно је да имамо континуитет и да се плате повећавају. Захтјеви за топли оброк и регрес и даље остају“
Горан Станковић: „Важно је да имамо континуитет и да се плате повећавају. Захтјеви за топли оброк и регрес и даље остају“

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић поново се обратио посланицима у Народној скупштини Републике Српске, а на тему Приједлога буџета Републике Српске за 2022. годину. На почетку свог излагања, Станковић је у име Савеза синдиката РС и гранских синдиката који се финансирају из буџета и фондова, у циљу правилног информисања радника, грађана и цјелокупне јавности, рекао тачне чињенице и исправио нетачне или криве наводе, па чак и одређене злонамјерне коментаре од стране појединих посланика који су речени на јучерашњој расправи везаној за тачку дневног реда Приједлога програма економских реформи Републике Српске за период 2022‐2024. године.

„Савез синдиката Републике Српске није дао никакву сагласност за најнижу плату од 540 КМ, најнижа плата се договара кроз Економско-социјални савјет од стране социјалних партнера и ми те преговоре очекујемо у току идуће седмице, а уколико се не договоре социјални партнери – Савез синдиката РС, Влада РС и Унија удружења послодаваца РС, коначну одлуку о износу најниже плате у Српској донијеће Влада Републике Српске, у складу са одредбама Закона о раду. Наш захтјев, захтјев Савеза синдиката РС је да најнижа плата износи 750 КМ и ми за то имамо аргументе у нашој синдикалној потрошачкој корпи, гдје је наведено да само за прехрану једне четворочлане породице је потребан тај износ од 750 КМ. Из медија смо чули да послодавци нуде 585 КМ, видјећемо како ће и колико износити најнижа плата на крају, али ни у ком случају нико не може рећи да је Савез синдиката РС сагласан са најнижом платом од 540 КМ. Сви знамо да најнижу плату не утврђује Народна скупштина, она само ствара законски окрвир, ја сам јуче нагласио да смо задовољни што је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о раду уважен захтјев Савеза синдиката РС, да се на износ најниже плате додаје увећање плате по основу минулог рада, тако да најнижа плата која буде утврђена, да ли она износила 600, 700 или 800 КМ, биће увећана за минули рад и то је једно додатно увећање што сигурно пуно значи радницима који примају износ најниже плате, јер једино радници у привреди који примају најнижу плату, нису имали могућност да имају увећање плате  по том основу. Важно је нагласити да се увијек ствара погрешна слика у јавности и да сви требамо да причамо о најнижој плати. Најнижа плата треба да буде исплаћивана само радницима који раде најједноставније послове, значи НК радницима, а наравно да КВ радници, средња стручна спрема, висока стручна спрема треба имати знатно већу плату“, рекао је Горан Станковић у свом обраћању народним посланицима.

Генерални секретар се на посебној сједнице Народне скупштине Републике Српске обратио посланицима и на тему Приједлога буџета Републике Српске за наредну годину. Излагање генералног секретара Савеза синдиката РС преносимо у цијелости:

„Када је у питању Приједлог Буџета Републике Српске, за Савез синдиката Републике Српске  и наше чланице – гранске синдикате буџетских и фондовских корисника је важно да је Приједлогом буџета РС за 2022. годину планирано повећање плата, али не онолико колико су били наши захтјеви. Важно је да имамо континуитет и да се плате повећавају. Плата се повећава  по два основа: смањењем збирне стопе доприноса 32,8% на 31% и  повећањем платних коефицијената, за плате до 1000 КМ 5%,  а за преко 1000 КМ 3%, што у просјеку по раднику износи од 45 КМ до 90КМ. Ми сматрамо да то није довољно.

Сигурно да радници запослени у образовању и култури, правосуђу, јавним здравственим установама, МУП-у и јавним службама очекују пуно више, посебно ако се узме у обзир инфлација и пораст трошкова живота.

Ми смо такође свим посланичким клубовима, а ево ја ћу и овдје за говорницом рећи, доставили приједлог закључка за који се надам да ће добити подршку посланика у Народној скуштини РС, а закључак се односи на захтјеве гранских синдиката – образовања, науке и културе, здравства и социјалне заштите, локалне самоуправе, управе и јавних служби, синдиката радника унутрашњих послова РС и синдиката правосуђа РС да се, посебно, на постојеће коефицијенте, исказују накнаде за топли оброк и регрес. Свјесни смо да не можемо дјеловати амандмански у овом моменту, да је то захтјев за који су потребна значајна новчана средства, али сматрамо да Народна скупштина треба да задужи Владу РС да настави преговоре са гранским синдикатима који се финансирају из буџета, значи за запослене у образовању, за запослене у полицији, у јавним здравственим установама, правосуђу, јавним службама и да се наставе у наредном периоду. Значи већ од почетка нове календарске године да се воде преговори и да се нађе модус како да те накнаде буду посебно исказане и како да те накнаде остваре и сви радници запослени у јавном сектору, како је то дефинисано Законом о раду.

Ми се надамо да ћемо у току идуће године успјети да кренемо у реализацију овог захтјева и сигурно да би један закључак који би усвојила Народна скупштина РС помогао да до тога дође у наредној години. Такође би желио нагласити да су врата Савеза синдиката Републике Српске за све који имају неке неодумице увијек отворена, како за вас посланике тако и за раднике којима су угрожена њихова права, а исто тако би желио нагласити да сви радници у Републици Српској који раде у приватном сектору, у привреди и у јавном сектору очекују наставак активности везано за повећање плата у Републици Српској, и у сљедећој календарској години“.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!