Горан Станковић се обратио посланицима у Народној скупштини Републике Српске

Горан Станковић се обратио посланицима у Народној скупштини Републике Српске
Горан Станковић се обратио посланицима у Народној скупштини Републике Српске

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће по хитном поступку бити разматрани Приједлог буџета Републике Српске за 2022. годину, Приједлог закона о извршењу буџета за наредну годину, те Приједлог програма економских реформи Српске за период од 2022. до 2024. године. По хитном поступку биће разматрани и приједлози закона о порезу на доходак, о доприносима, о раду, о платама запослених лица у јавним установама у области здравства, те о платама запослених у јавним службама. Генерални сектретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић обратио се народним посланицима у Народној скупштини РС на 26. посебној сједници, на тему Приједлога програма економских реформи Републике Српске за период од 2022-2024.године.

Излагање генералног секретара Савеза синдиката РС преносимо у цијелости:

„За Савез синдиката Републике Српске, тржиште рада и систем плата су најзначајније области у Програму економских реформи Републике Српске.

Из тог разлога, на питању уређивања плата, и раду на константном повећању плата, Савез синдиката РС ради дужи временски период, а на задњем Конгресу одржаном у јулу мјесецу ове године донијели смо и посебну Резолуцију  по овим питањима.

Управо нови начин уређивања плата, прелазак са нета на бруто обрачун плате, смањење збирне стопе доприноса,  што ће довести до повећања примања свих радника у Републици Српској, представљa и дио Резолуције и захтјева Савеза синдиката Републике Српске.

Иако је у претходном периоду било номиналног повећања плата то се углавном дешавало на основу одлука Владе Републике Српске кроз повећање најниже плате, повећање неопорезивог дијела плате, повећања плате буџетским и фондовским корисницима, али то није довољно.

Послодавци из властитих средстава, на основу остварене добити, морају значајно повећати плате, а да то не буде спорадична појава и да се чека да држава то уради умјесто њих.

Чињеница да је повећана просјечна плата, не значи да је до тога дошло на основу одлука послодаваца, већ  управо због повећања неопорезивог дијела плате са 200 на 500, са 500 на 700 КМ (што је  укупно по раднику 50 КМ), повећања најниже плате са 450 на 520, па на 540 КМ и кроз повећање плата радницима који се финансирају из Буџета и фондова у неколико наврата, у чему је у пуном капацитету учествовао Савез синдиката Републике Српске као озбиљан социјални партнер.

Чињеница је да 125.000 радника прима плату до 600 КМ, а да 2/3  радника прима плату до 900 КМ. Просјечна плата у привреди је око 750 – 800 КМ. Послодавци нису жељели да закључе ни један посебни Колективни уговор у привреди, те су из тог разлога плате изразито ниске, а штету трпе како радници, тако и Буџет Републике Српске и социјални фондови.

Контролни органи (Пореска управа и Инспекција рада) немају механизме и алате да могу исконтролирати исплату висине плате у предузећима, тако да долази до злоупотреба и исплате плата у ковертама или на руке гдје бројни послодавци заобилазе законске прописе.

С друге стране, према званичним подацима институција Републике Српске, у 2020. години, години Короне, имамо близу 2 милијарде КМ пријављене добити. То представља и основни извор сиве економије, јер порез на добит износи 10%, односно када неко ко заради милион КМ плати држави 100.000, а са осталим располааже како он жели, док је дивиденда скроз ослобођена пореза.

Све ово за посљедицу има одлазак радника и њихових породица из Републике Српске због ниских плата и лоших услова рада. Радници ријетко одлазе из јавног сектора и од озбиљних послодаваца који имају уређене системе.

Поново наглашавам, одлазе због ниских плата и лоших услова рада.

Оно што охрабрује, да кроз Програм економских реформи, а и кроз доношење законских прописа који ће се разматрати на овој сједници, постоји озбиљна воља и намјера да се стање промјени на боље, да се створе претпоставке  и крене у повећање плата и сузбијање сиве економсије.

Предложене измјене и допуне Закона о раду којим се област уређивања плата усклађује са чланом 39. Устава Републике Српске, односно да се плате могу уређивати законом и Колективним уговором, довешће до тога да се ова област уреди, да се плате на реалним основама утврђују кроз колективне уговоре, преговарањем између послодаваца и синдиката и оне ће сигурно на тај начин расти и неће се моћи дешавати да у једном предузећу имамо да НК, КВ, ССС и ВСС прима плату до 540 КМ или незнатно више.

Коначно се исправља и велика неправда према радницима  који примају најнижу плату у привреди.

И ви посланици, често сте постављали питања да ли минули или радни стаж улази у износ најниже плате или се најнижа плата увећава по основу радног стажа. Сада је то прецизирано и неко ко прима најнижу плату имаће и увећање по основу радног стажа, што тим радницима пуно значи.

Поново желимо нагласити да најнижу плату требају примити само НК радници, односно радници који раде најједноставније послове или кад предузеће западне у потешкоће због више силе, а не да најнижу плату у нормалним условима примају КВ радници или чак ВСС.

Ово су захтјеви на којима је интензивно радио Савез синдиката Републике Српске дужи временски период, а што је прихваћено кроз предложена документа и законска рјешења.

У претходним годинама фокус свих интересовања били су послодавци, како да им се дају различити бенефити, подстицаји, ослобађања, директна новчана средства из Буџета. Крајње је вријеме да се пажња посвети радницима, да се плате радника у просјеку повећају 10 % годишње + трошкови инфлације и побољшају услови рада, а све у циљу како би се смањио одлазак  радне снаге са ових простора, јер без радника нема ни опстанка послодавацва, нити економије и цјелокупног друштва“.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!