Гњатић: Не одустајемо од изједначавања платних коефицијената

Гњатић: Не одустајемо од изједначавања платних коефицијената
Гњатић: Не одустајемо од изједначавања платних коефицијената

Чланови преговарачког тима Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, предвођени предсједником Драганом Гњатићем данас су у Министарству просвјете и културе Републике Српске у Бањалуци требали преговарати са представницима овог министарства, на челу са Жељком Стојичић, на тему изједначавања платних коефицијената. Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић каже да до преговора није ни дошло, јер је преговарачком тиму на почетку састанка речено да они не преговарају, већ разговарају, а да преговоре овај синдикат треба да води са Владом РС.

„Просто је некоректно и непрофесинално да наше ресорно министарство у овом тренутку пребацује лопту на Владу Републике Српске. Поражавајуће је да министрица Жељка Стојичић сматра да око овако важног питања, које се тиче око 16.000 запослених, у наредном периоду преговарамо са предсједником Владе, а не са њом“, каже Гњатић.

Милош Колунџија, предсједник Регионалног одбора Синдиката образовања, науке и културе регије Бањалука рекао је на данашњој конференцији за новинаре да су просвјетни радници незадовољни, одавно разочарани, а сва ова неправда угрожава њихов дигнитет. Каже да су од ресорног министарства данас очекивали бар динамику на који начин су замислили да исправе неправду или да за почетак покажу добру вољу да желе да се овај проблем коначно ријеши.

 „Ми као просвјетни радници би требали да фер и коректно разговарамо са нашом заједницом. На тај начин би требали и наши надлежни да се опходе и да разговарају са нама. Ово незадовољство би ускоро могло да кулминира, у ком смјеру, то нико од нас не зна. Да нас не разумијете погрешно, ми нисмо против повећања плата, нити тражимо да се само нама повећа плата, али је важно да имамо сви исте почетне позиције“, каже Колунџија.

У Синдикату образовања, науке и културе РС кажу је неприхватљиво да око 16.000 радника запослених у науци, култури и образовању са високом стручном спремом имају за око 300 КМ мању плату од оних у органима управе са истом стручном спремом. Неправда неизједначавања платних коефицијената траје већ годинама, иако је Меморандумом о заједничким мјерама, који је потписан 2017. године, било предвиђено да се ово питање ријеши. Меморандум је истекао крајем прошле године, а коефицијенти нису изједначени. Сада Синдикат образовања, науке и културе РС тражи од ресорног министарства да се потпише нови протокол или меморандум, како би били дефинисани рокови када ће ова неправда бити исправљена.

„Данас смо поражени чињеницом да Министарство просвјете и културе није урадило никакав додатни корак, да бар израчуна и прорачуна колико је новца потребно. Ми ћемо ових дана упутити захтјев за преговоре предсједнику Владе Републике Српске“, поручује Гњатић.

Подсјећамо, из Синдиката образовања, науке и културе РС су прије пет дана поручили Влади Српске да нема никоме ко се финансира из буџета никаквог повећања плата, док се у потпуности не проведе потписани Меморандум, односно исправи страшна неправда према онима на чијим леђима почива развој Републике Српске. Тек када се, како каже, изједначе платни коефицијенти, треба да услиједи и повећање плата свим буџетским корисницима.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!