Генерални штрајк до испуњења захтјева

У Сокоцу је јуче одржан састанак са радницима, члановима синдикалне организације Јавне установе за предшколско васпитање и образовање Соколац поводом Одлуке Синдикалног одбора ове синдикалне организације о ступању у генерални штрајк 13.06.2023.године, у циљу испуњења захтјева који се односе на исплату плата из 2022.године (октобар, новембар, децембар), уплату пореза и доприноса и исплату плате до 15. у мјесецу.

Састанку је присуствовао предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић, предсједница Регионалног одбора Синдиката ОНК РС Источно Сарајево Свјетлана Мијовић, представници РСЦ Источно Сарајево – правница Сања Црногорац, извршни секретар Марина Башевић и Адријана Боровчанин.

Предсједник Гњатић је одао признање радницима јер су се охрабрили и одлучили на овакав вид борбе, који је уједно и најрадикалнији. Истакао је да је право радника на рад и зараду елементарно право. Напоменуо је да штрајк води синдикална организација, те да је исти по пропису урађен. Штрајкачки одбор је истакао захтјеве и до сада су радницима уплаћене двије плате. Предсједник Гњатић је напоменуо да Синдикат образовања, науке и културе РС стоји на располагању својим члановима, те да ће их подржати у свему што одлуче. Радницима су предочене и остале могућнисти за рјешавање спора, путем Агенције за мирно рјешавање радних спорова и платних листа, које имају снагу извршне исправе.

Радници су истакли да су се више пута у ранијем периоду обраћали надлежнима у нади да ће се пронаћи рјешење за њихову ситуацију, међутим, како до то тога није дошло, били су принуђени да донесу одлуку о ступању у генерални штрајк.

С обзиром да нису испуњени сви захтјеви штрајкачког одбора, те да се нико од надлежних није појавио на састакну нити је одређено преговарачко тијело из реда послодаваца, штрајкачки одбор Синдикалне организације донио је одлуку да се штрајк наставља.

Такође, истакнути су и сљедећи захтјеви, а који се односе на исплату плате за децембар 2022. године најкасније до 26.06.2023. године, закључење Споразума о прекиду штрајка са дефинисаним условима и роковима испуњења обавеза према радницима и хитно отпочињање преговора за закључење Колективног уговора код послодавца којим се, према Закону о раду, споразумом послодавца и синдиката, уређују права радника у предшколским установама.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!