Факултети да плаћају из сопствених прихода одређене резултате рада

Факултети да плаћају из сопствених прихода одређене резултате рада
Факултети да плаћају из сопствених прихода одређене резултате рада

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић разговарао је данас у Бањалуци са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељком Будимиром о измјенама и допунама Правилника о стандардима и нормативима за финансирање јавних високошколских установа, чиме би ове установе, а које остварују посебне резултате, имале могућност да из сопствених прихода финансирају одређен рад.

„Урадили смо једну ствар која је чекала и мислим да је ово прави тренутак био да високошколске установе које посебно остварују одређене резултате са страним студентима имају могућност да, без оптерећивања буџета, за одређене резултате рада, рецимо наставе на страном језику, менторстава, плаћају из сопствених прихода. Ту спадају и одређене стручно-консултативне услуге“, рекао је Будимир новинарима након састанка са Гњатићем.

Гњатић је рекао да синдикат са ресорним министарствима тражи рјешења за уједначавање платних коефицијената и за повећање примања свих запослених.

„Ниједно право радника није и неће бити угрожено тако да ћемо одређене ствари ријешити на квалитетнији начин“, рекао је Гњатић.

На данашњем састанку је било ријечи и о накнадама за превоз, што ће највјероватније бити формално-правно реализовано кроз измјене и допуне Посебног колективног уговора. У наредном периоду ће разговарати и о осталим питањима, попут оних гдје је потребна координација са другим министарствима да би дошли до цјеловитих рјешења, поручено је након састанка у Бањалуци.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!