Европски парламент изгласао директиву о адекватним минималним платама

Европски парламент изгласао директиву о адекватним минималним платама
Европски парламент изгласао директиву о адекватним минималним платама

Европски парламент је 14. септембра 2022. године у Бриселу, са убједљивом већином од 505 посланика за, 92 против и 44 уздржана изгласао Директиву о адекватним минималним платама.  Ово је кључна одлука у борби против кризе трошкова живота. Гласање долази након што је истраживање Европске конфедерације синдиката (ЕКС) показало да најслабије плаћени радници у Европи трпе најоштрији пад куповне моћи у овом вијеку, са законским минималним зарадама до 19% у реалном износу.

Директива ће значити да:

  • Узимајући у обзир куповну моћ и трошкове живота,државе чланице ће морати да провjере адекватност законских минималних плата ;
  • Од држава чланица ће се захтијевати да промовишу колективно преговарање и да се боре против уништавања синдиката, а од земаља са покривеношћу колективним преговорима испод 80% тражиће се  да сачине акциони план за подршку колективном преговарању;
  • Јачање укључености синдиката у утврђивање и ажурирање законских минималних зарада;
  • Компаније које добивају послове по основу јавних набавки мораће  да поштују право на организовање и колективно преговарање у складу са конвенцијама  87 и 98 Међународне организације рада.

Завршни корак двогодишњег процеса  је потврда Директиве  од стране Европског савјета Европске уније која се очекује крајем овог мјесеца.

Замјеница генералног секретара Европске конфедерације синдиката, Естер Линч, је након гласања изјавила сљедеће:

„Државе чланице треба да се озбиљно позабаве повећањем плата, не би требало да чекају двије године колико траје  примјена Директиве. Требало би сада да предузму мјере за повећање законских минималних плата и промовисање колективног преговарања. Плате никада не би требало да  раднике и њихове породице воде  у сиромаштво, што је већ дужи период  реалност широм Европе.

Ова директива је правовремени подстицај милионима људи који се боре да загрију своје домове и прехрањују своје породице. Не само осигуравањем да су минималне плате адекватне, већ и јачањем колективног преговарања као најбољег рјешења за постизање истински праведних плата за све.  „Обим и хитност кризе трошкова живота до сада нису били усклађени са акцијама које су предузеле европске институције, што је наглашено одсуством било каквог позивања на плате у говору о стању Уније.

Ово је прави тренутак да се ова Директива усвоји. Надам се да је ова Директива корак од велике важности и мора бити само почетак акције ЕУ која нам је потребна да  на основу акционог плана ЕКС-а у шест тачака окончамо ову кризу.  „Сада апелујемо на министре да потпишу ову Директиву како би радници што прије почели да осећају добробит. Директива испуњава Европски стуб социјалних права и показује да је Стуб више од политичког слогана“, истакла је Естер Линч.

Прочитајте на www.etuc.org


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!