Два милиона распоређених радника напокон примају једнаку плату

Два милиона распоређених радника напокон примају једнаку плату
Два милиона распоређених радника напокон примају једнаку плату

Два милиона eвропљана који раде у иностранству ће од 30.07.2020. имати користи од бољих плата и услова пошто ступа на снагу ревидирана директива о тзв. посланим/распоређеним радницима. Ревизија, након што су је државе чланице пренијеле у национално законодавство, укључује начело да људи који раде исти посао на истом мјесту морају примити исту плату. Такође би требало да обавеже послодавце да покрију трошкове путовања, пансиона и смјештаја постављених радника. Промјене су услиједиле након тринаестогодишње кампање синдиката за окончање законских празнина које су омогућиле експлоатацију страних радника, посебно након проширења ЕУ.

Ревидирана директива о посланим/распоређеним радницима даје овим радницима права која заслужују и представља велику побједу у борби за окончање експлоатације угрожених страних радника.Она ступа на снагу у кључном тренутку. Ситуација Цовид-19 погоршала је несигурну ситуацију многих упућених радника на друга радна мјеста у другу земљу у Европи. ЕУ је током ове кризе потребан високи социјални стандард како би се осигурало да нема радника друге класе. То захтијева да државе чланице без одлагања правилно пренесу ревидирану директиву у национални закон и спроведу је путем инспекција рада уз подршку новоосноване Европске агенције за рад. – рекао је замјеник генералног секретара ЕКС-а Пер Хилмерсон

У значајним судским случајевима Викинг и Лавал 2007. године, Суд ЕУ одбацио је једнак третман према локалним и упућеним радницима како би приоритет дао слободи кретања услуга. Те пресуде, које су смањиле плате широм Европе и дале зелено свјетло послодавцима за дискриминацију страних радника, сада су у ствари поништене. Ситуација распоређених радника недавно се побољшала и увођењем Европске агенције за рад. ЕКС сада позива на брзи споразум ЕУ о координацији социјалног осигурања, европски број социјалног осигурања и мјере за борбу против злоупотребе праксе подуговарања које још увијек нису адекватно обрађене у ревидираној директиви. Ово би требало бити подржано новим протоколом о напретку у уговорима ЕУ који омогућава да се економске слободе на јединственом тржишту избалансирају са основним синдикалним правима.

Извор: https://www.etuc.org/en/pressrelease/two-million-posted-workers-finally-receive-equal-pay


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!