Драган Гњатић за БХРТ: Сваки радник у образовању, науци и култури у Републици Српској добиће већу јунску плату

Драган Гњатић за БХРТ: Сваки радник у образовању, науци и култури у Републици Српској добиће већу јунску плату
Драган Гњатић за БХРТ: Сваки радник у образовању, науци и култури у Републици Српској добиће већу јунску плату

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске апсолутно поздравља најављено повећање плата у износу од пет посто. Имамо у самом синдикату различита мишљења на који начин извести повећање. Два су модела, изјавио је за БХТ1 уживо предсједник Синдиката образовања науке и културе РС Драган Гњатић.

„Један од модела је да сваки радник добије пет посто на свој коефицијент, своју плату и то је најлакши начин. И ми смо добили слободу да понудимо нека рјешења. Тражили смо за сваког радника педесетак марака, што значи да би они са најнижим платама добили мало већи процент од пет посто, а они са највишим мало испод пет процената“, казао је Гњатић.

Нагласио је да се још увијек разматрају могућности, те да ће Влада Републике Српске на крају одлучити на који ће начин извести повећења.

„Али јунска плата ће сигурно за сваког радника у образовању, науци и култури у РС бити повећана. Настојимо да одређене нелогичности у законима о платама сада исправимо. У овом тешком времену пандемије коронавируса, поздрављамо свако повећање плате за ове категорије. Ми ћемо то прихватити са задовољством, али ћемо наставити да радимо на побољшању положаја радника и у наредном периоду“, казао је.

Осврнуо се и на чињеницу да је све мање дјеце у школама док је, са друге стране, доста учитеља и наставника на бироу. Гњатић каже да је то вјечно питање, али да је учитеља тачно онолико колико прописи Републике Српске захтијевају.

„Немамо ни једног радника вишка. Послодавац је тај који ће водити рачуна о томе. Неспорна је чињеница да многи млади људи напуштају овај терен, као и да је све мање првачића, али ми свој посао радимо како треба, како то доликује просвјетним радницима. Сматрам да смо сви потребни овом друштву“, поручио је, између осталог, предсједник Синдиката образовања науке и културе Републике Српске.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања,науке и културе Републике Српске за БХТ1 Уживо 17.05.2021.

Преузето са www.bhrt.ba


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!