Договорен текст посебног колективног уговора за запослене у области правосуђа

Договорен текст посебног колективног уговора за запослене у области правосуђа
Договорен текст посебног колективног уговора за запослене у области правосуђа

Данас је у Бањалуци одржан састанак представника Синдиката правосуђа Републике Српске предвођених предсједником Синишом Петровићем са делегацијом ресорног министарства и министром Антоном Касиповићем.

На овом састанку је усаглашен текст посебног колективног уговора за запослене у области правосуђа, који би требао бити потписан до 19. августа, када престаје важење постојећег колективног уговора.

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић истакао је да сматра веома важним да је постигнут договор око текста колективног уговора, и да је потребно усагласити и ставове око накнаде превоза, те наставити преговорe у вези повећања плата за запослене у овој области које нису повећаване 11 година.

„Имамо и одлив радне снаге, чега ни правосуђе није поштеђено, бар што се тиче администрације, имамо одлазак кадра из правосудних институција те се поставља питање ко ће остати да ради? Сматрамо да је крајње вријеме не да се више почне преговарати, већ да се коначно реализује повећање плата за запослене у правосудним институцијама.
Мислим да је такође важно што смо увели институт систематског прегледа за запослене у правосудним институцијама, првенствено због здравља радника, а средства за то ће бити планирана у буџету за 2020. годину.“ изјавио је Синиша Петровић.

Министар Касиповић је истакао изузетно коректну сарадњу са Синдикатом правосуђа, те да ће бити сачувана сва права из постојећег колективног уговора и да ће доћи и до одређених побољшања. Посебно је истакао могућност увођења редовних систематских прегледа за запослене у области правосуђа.

Прилог БН ТВ


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!