Делегација Савеза синдиката РС одржала састанак са новим резидентним представником ММФ-а у БиХ

Делегација Савеза синдиката РС одржала састанак са новим резидентним представником ММФ-а у БиХ
Делегација Савеза синдиката РС одржала састанак са новим резидентним представником ММФ-а у БиХ

Делегација Савеза синдиката Републике Српске, коју је предводила предсједница Ранка Мишић, разговарала је данас у Дому синдиката у Бањој Луци са новим резидентним представником ММФ-а у БиХ. Андреас Тудик је у августу мјесецу ове године преузео позицију резидентног представника ММФ-а у БиХ, а на првом састанку са представницима Савеза синдиката Републике Српске разговарао је о политици плата, колективним уговорима и проспектима и плановима у погледу најниже плате. Састанак је одржан на захтјев ММФ-а.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић је на дашањем састанку јасно изнијела ставове Савеза о платама, најнижој плати, као и колективним уговорима.  Нови резидентни представник ММФ-а у БиХ Андреас Тудик упознат је о новом систему плата, на чему Савез синдиката РС интезивно ради већ годину дана, а о чему су упознати представници свих релевантних институција у Републици Српској. Представници Савеза синдиката РС осврнули су се на кретање радне снаге на тржишту рада, као и чињеницу да су разлог напуштања образованог и продуктивног становништва са ових простора изузетно мале плате и лоши услови рада. Представници Савеза синдиката РС истакли су да су против  ембарга на повећање плата. На састанку су изнијети и ставови о томе како сузбити инфлацију.

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Андреас Тудик је, на данашњем састанку, упознат са чињеницом да је значајан број ставова ММФ-а за Савез синдиката Републике Српске као једину, већинску, репрезентативну синдикалну централу у Српској,  неприхватљив.  На састанку је закључено да ће разговори бити настављени.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!