Да ли кућни љубимци позитивно утичу на стрес на радном мјесту?

Да ли кућни љубимци позитивно утичу на стрес на радном мјесту?
Да ли кућни љубимци позитивно утичу на стрес на радном мјесту?

За већину нас, април је узбудљиво доба године. Прољеће је у ваздуху, природа почиње да се буди, Васкрс је иза ћошка (Урааа, нерадни дани!), Дани постају дужи и лакши, и сви које срећемо обично се осећају боље него за вријеме стресне зиме. Април је такође мјесец упозоравања на стрес – помаже нам свима да препознамо знакове стреса на радном мјесту – али април је и мјесец кућних љубимаца. Случајност? Не мислимо тако.

Већ дуги низ година постоји колерација између способности кућних љубимаца да поправеваше расположење и њиховог позитивног утицаја на ваше ментално здравље. Имати крзненог пријатеља поред себе значи да имате доброг мотиватора за све. Такође кућни љубимци вам могу помоћи да изградите пријатељства изван типичне друштвене средине, али и у борби против усамљености.

Вријеме је да се позабавимо питањем држања кућних љубимаца на радном мјесту, хајде да видимо какве нам користи то може донијети.

„Канцеларијски љубимци“ побољшавају равнотежу између рада и живота

У 2017. години, велика фабрика хране за кућне љубимце, „Пурина“ , спровела је истраживање са хиљадама љубитеља кућних љубимаца широм Европе како би сазнали шта они „канцеларијским љубимцима“. Више од 40% испитаника изјавило је да им је њихов крзнени пријатељ којег су водили на посао побољшао равнотежу између посла и живота.
Врло је лако пустити да вас посао потпуно заокупира. Прије него што трепнете, сунце је већ зашло, а ви сте главе забијене у компјутер осам сати потпуно заборавили на ручак. Превише посла и истовремено „закуцавање“ за столицу може озбиљно да утиче на ваше ментално и физичко здравље.

Е, а када бисте имали кућног љубимца у канцеларији, ви или ваш колега са посла, то би била велика помоћ. Изводећи љубимца у парк или барем испред објекта у којем радите током паузе увелико би вам помогло и физички и ментално, наравно уколико немате посао који захтијева физичку активност.

Кућни љубимци на радном мјесту помажу у мотивацији и продуктивности

Све више компанија користи ове предности држања кућних љубимаца на радном мјесту ради побољшања здравља и продуктивности запослених. Међу тим компанијама су Гоогле, Етси и Амазон, који активно подржавају своје запослене да доведу своје кућне љубимце, посебно псе, на посао.

Према истраживању, извођењем пса у шетњу на само 15 минута дневно током радног времена, ослобађају се позитивни хормони или хормони среће, и значајно утичу на смањење нивоа кортизола. Чак 62% запослених је потпуно посвећено послу само зато што доводе своје кућне љубимце на радно мјесто чиме су више мотивисани.

Кућни љубимци на послу смањују анксиозност и стрес везан за рад

Пси су по својој природи веома друштвена бића. То су створења која ће тражити контакт очима са човјеком и притрчати вам ако се осјећају узнемирено или уплашено. И мачке су такође повезане са својим власницима. И пси и мачке ће вам се умиљавати ако осјете да сте узнемирени или тужни, дакле, обострана корист. Овакав вид дружења са кућним љубимцима може вам помоћи да се носите са стресним ситуацијама на послу.

„Животиње су такође и „ледоломци“. Дакле, ако имате кућног љубимца на послу, они ће вам помоћи да пробијете лед или баријере са другим запосленима те ће вас охрабрити да ступате у интеракцију“, рекао је Паул Стедман из Нестлеа у интервјуу који је дао за smallbusiness.co.uk .

Ако имате, односно доведете свог кућног љубимца на посао, комуникација и интеракција са радним колегама ће значајно напредовати. Упарите то са добрим расположењем и подигните дупе са столице да би вашег пса прошетали неколико минута, или да нахраните рибице, и видјећете да су сви у вашој канцеларији опуштенији и продуктивнији.

Наравно, вођење вашег кућног љубимца на посао подразумијева и одговорност али и сигурност и добробит како за вас, вашег љубимца, тако и за колегу који с вама дијели радни простор.

С друге стране, присиљавање вашег пса да се спријатељи са вашим радним колегом који баш и није љубитељ паса или животиња уопште, неће вам помоћи да стекнете пријатеља. такође, заборавите да ћете се на овај начин ослободити стреса, посемно ако одведете вашег љубимца у тоалет који је намјењен запосленима, или за њим брзо не почистите, ускоро ће вам бити забрањено да га доводите на посао, а то ће вам изазвати додатни стрес.

Међутим, ако водите малу компанију у којој можете довести кућног љубимца, или радите посао од куће, онда је вријеме да размислите о политици која је наклоњена кућним љубимцима.

Мислите ли да је „канцеларијски љубимац“ добра ствар? На вама је да одлучите.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!