Да ли ће и колико бити повећане плате од 1. јула? Ступање на снагу Закона о подстицајима

Од наредног мјесеца почиње примјена Закона о подстицајима, која би требала довести до повећања плата у реалном сектору Републике Српске.

„Већина радника у Републици Српској поставља питање „Да ли ће нама и колико нам бити повећане плате ступањем на снагу овог закона 1. јула?“. Одговор на то питање је у овом тренутку тешко дати, праве показатеље ћемо имати тек крајем августа када буде исплаћена јулска плата.“ , рекла је новинарима предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Послодавцима који у реалном сектору повећају плате радницима Влада ће вратити дио доприноса уплаћених за тај, увећани дио. Колики ће поврат бити зависи од тога да ли послодавац радницима исплаћује плату већу од 550 марака.

„Направљена је подјела на двије групе. У првој су послодавци код којих радник има плату од 450 до 550 КМ и за сваки раст плате вратиће им се 30 одсто. Код послодаваца код којих је радник имао плату 1.000 КМ и од јула добије повећање плате од 100 марака вратиће му се 70 одсто доприноса уплаћених за то повећање.“  рекао је Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске.

За разлику од процјене послодаваца, интерна анкета Савеза синдиката Републике Српске указује да, у првој фази, неће бити масовне пријаве за ову мјеру. Сматрају да ће већег интересовања послодаваца бити кад детаљно проуче законске одредбе и након што буду донесени подзаконски акти. Послодавце позивају да, иако закон предвиђа добровољност, у што већем броју искористе ову добру мјеру и радницима повећају плате.

Овим законом би требао бити смањен обим „сиве економије“. Послодавци из „сиве зоне“, више неће имати разлога да на банковни рачун исплаћују само дио плата, како би избјегли плаћање пореза и доприноса.

„Циљ је да сва та средства која су се исплаћивала на руке или у коверти врате у легалне токове и то ће бити веома значајно за буџет Републике Српске.“ рекао је Вјекослав Петричевић министар привреде и предузетништва.

Из Владе најављују да је овом мјером почео процес растерећења привредника којима би, за двије године, збирна стопа пореза и доприноса требало да буде смањена на 50 одсто.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!