Бијељина забранила рад трговинама недјељом, слиједе ли је други градови

Бијељина забранила рад трговинама недјељом, слиједе ли је други градови
Бијељина забранила рад трговинама недјељом, слиједе ли је други градови

БАЊАЛУКА, БИЈЕЉИНА – Посљедња одлука о забрани рада недјељом донесена је у Скупштини града Бијељина, док из Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС истичу да ће у наредном периоду упутити иницијативу министарству како би се законски регулисала забрана рада недјељом.

Горан Савановић, предсједник овог синдиката, поздравио је одлуку Бијељине и истакао да би ово требало да послужи као примјер осталим заједницама у Српској.

„Потребна је нормативна регулатива која ће рећи не радите, али не радите сви. Имамо један дио послодаваца који би без проблема пристали да се не ради недјељом, али под условом да, ако не раде они, не раде ни остали конкурентни субјекти“, каже Савановић за „Независне“.

Савановић је рекао да је потребно промијенити свијест грађана и свијест купаца, а првенствено свијест послодаваца, те да њихове „мегаломанске жеље за огромним профитом треба да се мало смање“.

Драгана Шобот, секретарка Удружења трговине при Привредној комори РС, истиче да је потребно испоштовати сва права радника у складу са Законом о раду у смислу слободних дана, али и да би забрана рада недјељом, уколико се прошири на цијелу Српску, изазвала одређене посљедице на привредне субјекте.

„То ће имати ланчану реакцију, посебно сад у вријеме пандемије, тако да мислимо да ће та одлука имати ефекта на привредне субјекте из ове дјелатности у сваком смислу и не знам да ли ће произвести реакцију и код других општина и градова, али са аспекта пословне заједнице та одлука неће бити прихваћена“, каже она.

Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова РС, за „Независне“ је рекао да су они крајем 2019. и почетком 2020. године активно радили на овом питању, али да их је пандемија зауставила.

„Сигурно ћемо у будућем периоду имати одређене иницијативе на ту тему, али ја мислим да између та два екстрема, потпуног рада и потпуне забране, треба пронаћи међурјешење које ће бити ограничење рада или евентуално двократни рад“, каже он.

Ћосић истиче да су примједбе на терену јако важне те да ће пракса показати колико је обустава рада добра у случају великих градова, те додаје да је потребно да све локалне заједнице актуелизују то питање.

„Ако становништво буде негодовало због обуставе рада и имало проблем у својим набавкама, онда сте ви као локална заједница показали неефикасност. Већи градови имају другачије животне потребе становника које морају бити манифестоване кроз одређене набавке чак и недјељом“, казао је он за „Независне“.

Када је ријеч о економским посљедицама, из Синдиката кажу да апсолутно никакве посљедице не би наступиле ако би недјеља била нерадна.

С друге стране, Саша Стевановић, економски аналитичар, истиче да економија не воли нагле шокове, а да одлука из Бијељине то јесте и додаје да је позитивно да се са овом жељом кренуло, али рецепт за остварење те жеље је упитан.

„Упитно је ко треба да плати ту социјалну иновацију – укидање рада недјељом, а чини ми се да ту социјалну иновацију плаћају само предузетници. У кратком року имаћемо пад економске активности ако се ради један дан мање. Одлука да се не ради недјељом је храбра и треба је схватити као жељу за социјалном иновацијом, али је исправнији пут смањење фонда радних сати са 40 на 32, рад на повећању слободног времена и то није могуће урадити ад хоц, већ то треба поставити као циљ за наредне четири до пет година“, каже Стевановић.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, најавио је да је припремљен приједлог о нерадној недјељи на подручју највећег града Српске.

„Овај приједлог би требало да буде на наредној сједници Скупштине града Бањалука и надам се да ће ово ускоро бити одобрено, како бисмо ишли у том правцу да недјеља буде нерадна“, навео је Станивуковић.

Извор: www.nezavisne.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!