Апел Савеза синдиката РС свим послодавцима и радницима у Српској

Цијенећи тренутну епидемиолошку ситуацију, односно појаву Корона вируса у  Републици Српској и у земљама са којима Република Српска има економску сарадњу, Савез синдиката Републике Српске, као одговорна и савјесна организација која штити права и интересе радника, апелује на послодавце у Републици Српској :

• да се придржавају свих мјера и препорука које издају надлежне институције и здравствене установе, како би се заштитило здравље сваког радника, имајући у виду одредбе Закона о заштити на раду Републике Српске, Закона о раду Републике Српске и колективних уговора, који прописују обавезу послодавца да радницима обезбиједи сигурно радно мјесто и здраву радну средину.
  • да се радницима који због превенције, појаве симптома болести или ради његе обољелих чланова уже породице, одсуствују са посла и не могу извршавати своје редовне обавезе и задатке, исплаћује накнада плате у пуном износу.

Такође, апелујемо на све раднике у Републици Српској да максимално буду одговорни према свом здрављу и здрављу других, придржавајући се свих мјера и препорука које издају надлежне институције и здравствене установе, ради властитог здравља и безбједности.

Од власти Републике Српске очекујемо пуну подршку привредним субјектима у провођењу мјера заштите здравља запослених.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!