Апел локалним заједницама у Српској да повећају плате радницима у вртићима и установама културе

Апел локалним заједницама у Српској да повећају плате радницима у вртићима и установама културе
Апел локалним заједницама у Српској да повећају плате радницима у вртићима и установама културе

У Добоју је данас одржана сједница Регионалног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске регије Добој. Централна тема састанка били су Посебни колективни уговори за запослене у предшколским установама Републике Српске и установама културе, које се финансирају из буџета локалних заједница. Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић истакао је да запослени у вртићима и установама културе, којима се плата исплаћује из буџета локалних заједница нису добили  повећања плата.

„Апелујемо и овај пут на све локалне заједнице да пронађу начин да повећају плате, због галопирајуће инфлације. Ми смо као синдикат преузели све како би до тога и дошло, што је и препорука Савеза општина и градова. Међутим, оно што је битно у овом тренутку јесте да Министарство просвјете и културе Републике Српске,  односно Влада РС и Синдикат образовања, науке и културе РС,  као једини репрезентативан синдикат у овој области, морају и требају да потпишу Посебне колективне уговоре, како бисмо на један квалитетан начин дефинисали почетне коефицијенте и почетне цијене рада и како би учинили први корак у уједначавању ових људи у цијелој Републици Српској. Такви Колективни уговори већ постоје и не тражимо ништа више, ни ништа мање“ поручио је Гњатић.

Чланови Регионалног одбора и Синдикат образовања, науке и културе РС траже од Наталије Тривић, министра просвјете и културе у Влади РС да што прије потпише Посебне колективне уговоре за запослене у предшколским установама Републике Српске и установама културе, које се финансирају из буџета локалних заједница. Поручују да им је јасно да Влада, односно ресорно министартсво не може наметнути локалној заједници коефицијенте и примања, али такви Колективни уговори постоје и зато је важно начинити први корак, јер је ситуација заиста тешка. Драган Гњатић подсјећа да се о овој теми константно прича већ шест мјесеци, а питање је имају ли ови људи правни основ да приме плату.

„Ми имамо у нашем важећем Колективном уговору три члана која регулишу ову материју, али то су већ превазиђена рјешења и зато тражимо нова рјешења која ће бити у складу са Законом о раду Републике Српске, јер морамо дијелити судбину локалних заједница у којима ови људи живе и раде“, тврди Драган Гњатић.

Драгиња Брадашевић, предсједница Синдикалне организације  ЈПУ „Наша радост“ Модрича присуствовала је данашњем састанку и поручила да су радници незадовољни.

„Желим да истакнем незадовољство радника у предшколским установама, јер нам није дошло до повећања плата. Сви остали су добили какво-такво повећање, а ми смо пали на дно и очекујемо да се у кратком року ријеши и ово наше питање и да добијемо повећање плата“, поручује Драгиња Брадашевић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!