Аница Јондић: Радницима вратити право на накнаду за топли оброк и регрес

Аница Јондић: Радницима вратити право на накнаду за топли оброк и регрес
Аница Јондић: Радницима вратити право на накнаду за топли оброк и регрес

У Бањалуци је одржана Скупштина Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске, а главна тема била је поврат права на накнаду за топли оброк и регрес. Предсједница овог Синдиката Аница Јондић рекла је новинарима у Бањалуци да је апсолутни приоритет Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске поврат права на накнаду за топли оброк и регрес, на начин да топли оброк буде посебно исказан и посебно исплаћен у односу на постојећи коефицијент.

„Народна скуптшина РС је на сједници одржаној 15. децембра 2021. усвојила наш закључак којим је обавезала Владу Републике Српске да, по окончању првог квартала 2022. године, настави преговоре са гранским синдикатима буџетских и фондовских корисника на начин да, кроз измјене и допуне  или доношење нових закона о платама, обезбиједи за 55.000 људи поврат права на топли оброк и регрес“, каже Аница Јондић.

Предсједница Синдиката радника унутрашњих послова подсјећа да то више није воља Владе РС, нити Влада Републике Српске може произвољно оцјењивати да ли жели наставити преговоре са синдикатима, јер има закључак Народне скупштине РС, који Владу Републике Српске обавезује да сједне за преговарачки сто. Аница Јондић је посјетила новинаре да је право на накнаду за топли оброк право које је дао Закон о раду свим радницима Републике Српске и да  топли оброк, сходно Одлуци Владе РС, износи око осам КМ дневно.

Запослени у МУП- у Републике Српске имају укупна примања, која се састоје од основне плате и две до три накнаде. Примјера ради када се, полицијском службенику са ССС, запосленом у МУП-у РС, од укупних примања одбије износ топлог оброка, 34 КМ регреса и 35% за природу посла и отежане услове рада, чистом  рачуницом дођете до његове основне плате за рад од 600 КМ.  Инспектор МУП-а РС са ВСС, по истој рачуници, има основну плату 855 КМ.

Да су ствари драстичније, потврђује и Лидија Лукајић, која 20 година ради на одржавању чистоће у Управи за полицијску обуку РС.

„Моја посљедња плата за јануар је износила 615 КМ, то је укупан дио. Кад би одузели топли оброк и регрес, а то је 210 КМ мање, то значи да је моја основна плата 405 КМ. И ја сам супруга, мајка троје дјеце, бака и не знам како да живим са тих 405 КМ“, каже Лидија Лукајић.

Представници Синдиката радника унутрашњих послова РС су поручили да је топли оброк елементарно право сваког радника да једе на послу и то је стварни трошак. Кажу да би све било другачије када би радници на плату посебно добили топли оброк.

„Топли оброк је важан и не можемо одустати од њега, јер 55.000 људи запослених у области МУП-а, правосуђа, управе и јавних служби, образовања, науке, културе и здравства могу то издејствовати, јер нико нема право да нас доведе у ситуацију да будемо радници другог реда. За нас сви мисле да имамо високе плате, што није истина и јавност Републике Српске то мора чути и знати“, закључила је Аница Јондић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!