Анализа „Независних“: У Српској у априлу нарасле цијене бројних намирница

Анализа "Независних": У Српској у априлу нарасле цијене бројних намирница
Анализа "Независних": У Српској у априлу нарасле цијене бројних намирница

Од 42 прехрамбене намирнице и напитка чије цијене прате статистичари у Српској, 24 су у априлу поскупјеле, док је за њих 13 цијена пала.

За преосталих пет намирница, гдје спадају полубијели те бијели хљеб, јаја, со, и минерална газирана вода, цјеновници нису мијењани.

Рецимо, у протеклом мјесецу смо, у односу на март, плаћали више при куповини риже, брашна, макарона, сувог свињског врата, мортаделе…

Нарасле су цијене и млијека, уља, али и неколико врста воћа и поврћа, као што су, примјера ради, јабуке, купус и пасуљ.

Примијетили су и борци за заштиту потрошача да су у трговинама тренутно нешто већи цјеновници него што су били у марту. Када је ријеч о цијенама, како истичу они, чека нас вруће љето.

„И ми смо упратили да су бројни артикли поскупјели, укључујући све врсте воћа и поврћа. Јабуке су, рецимо, у Приједору 2,5 марака по килограму. Исто је и са сезонским поврћем, расле су му цијене“, казала је за „Независне новине“ Муриса Марић, извршни директор у Удружењу грађана ДОН Приједор.

Према њеним ријечима, новонастала ситуација ће и те како утицати на куповну моћ становништва.

„Гориво је појефтинило и још је око 1,5 КМ по литру, а раније су се, да подсјетимо, бранили да на цијене највише утиче превоз. У догледно вријеме ће утицај на буџете грађана бити још већи. Није било ни долазака из дијаспоре, одакле људи потроше овдје нешто више новца, али га и оставе својој родбини“, навела је Марићева.

И у Савезу синдиката Републике Српске примијетили су да је дошло до раста цијена бројним намирницама.

И прије новонастале ситуације изазване вирусом корона, подсјећају у Савезу синдиката РС, евидентно је било да породице са својим просјечним платама нису имале средстава да покрију ни оне основне животне потребе које се односе на прехрамбене производе те становање и режијске трошкове.

„И најмање повећање цијена негативно се одражава на кућне буџете радничких породица. Осим тога, треба имати на уму и да је одређени дио радника, који нису чланови Синдиката, остао без посла или су им плате умањене или нису исплаћене, тако да ће то по њих имати додатне негативне посљедице“, каже за „Независне новине“ Божана Радошевић, стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС.

Иначе, према подацима Републичког савеза за статистику, у априлу, у односу на март, дијелу робе цијена је снижена, а ту, између осталог, спадају сир, џем, мљевена кафа итд.

Извор: www.nezavisne.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!