Александар Томић: Влада да учини кораке ка одређивању најниже плате

Александар Томић: влада да учини кораке ка одређивању најниже плате
Александар Томић: влада да учини кораке ка одређивању најниже плате

Александар Томић, предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске рекао је данас новинарима у Бањалуци да су плате у овом сектору ниске, а да је просјечна плата у новембру била 761 КМ, због чега би Влада Српске морала чинити радикалније кораке у вези са одређивањем најниже плате. Према његовим ријечима, неопходно је да Влада Српске укаже Унији послодаваца на актуелно стање у друштву, да би престали да буду искључиви.

„Наш приоритет је наставити колективно преговарање и потписивање колективних уговора, радити на унапређењу социјалног дијалога и приводити га функцији“, рекао је Томић на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице републичког одбора Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Он је указао на потребу регистрације гранских удружења и унапређења социјалног дијалога. Апеловао је да Влада Српске да свој допринос стављању под контролу увоза, с циљем заштите домаћих произвођача.

„Ми, најаграрнији дио БиХ увозимо и конзумирамо 90 одсто увозне хране. То је парадокс. Наши месопрерађивачи су се ослонили на увозне сировине, то је месо из Бразила, Аргентине и других земаља врло сумњивог поријекла“, наводи Томић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!