Документ “Нови систем плата у Републици Српској” представљен медијима у Бањој Луци

Документ “Нови систем плата у Републици Српској” представљен медијима у Бањој Луци
Документ “Нови систем плата у Републици Српској” представљен медијима у Бањој Луци

Данас је медијима у Бањој Луци представљен документ “Нови систем плата у Републици Српској”, у организацији Савеза синдиката Републике Српске.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је Савез синдиката на овом документу радио двије године, те да би он требало да представи један уређени систем у којем ће се знати за колико радите, колико ћете бити награђени за свој рад, јер је сада у Републици Српској једина константа институт најниже плате. Како је рекла, довољно је да исплатите најнижу плату и да све буде по закону.

“Довољно је да доктору који ради у приватној пракси исплатите најнижу плату и све је по закону. Да ли стварно мислите да он ради за најнижу плату, да радник на грађевини ради за најнижу плату? Нико такве ствари не пријављује. Радник не пријављује јер се боји. Према званичним подацима, у Републици Српској 31% радника прима најнижу плату, око 91 000 радника од 294 000. Број радника који примају најнижу плату би требао бити 5%. Дакле, на овој разлици се види да новац негдје заврши. Када су на снази били Општи и грански колективни уговори, најнижу плату је примало 10% радника”, рекла је Мишићева.

Божана Радомир, виши стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката Републике Српске рекла је да је једини законит начин уређења плата закључивање колективних уговора и нови систем плата.

“Нови систем плата би значио сигурност и пристојан живот, што би резултирало мањим одласком радника и њихових породица, јер је плата један од основних разлога одласка радне снаге из Републике Српске”, казала је Радомир.

Она је казала да је у фебруару 2024. године раст просјечних плата у производњи и услужним дјелатностима резултат раста најниже плате, али није резултат раста осталих плата у тим дјелатностима, те се потврдила  теза Савеза синдиката да послодавци исплаћују најнижу плату и радницима виших стручних спрема.

Економиста Саша Стевановић је, као екстерни сарадник и економски стручњак, урадио Макроекономску анализу Републике Српске у контексту новог система плата и предложио равнотежне коефицијенте, које је представио новинарима.

Документ „Нови систем пплата у Републици Српској“ званично ће бити послат социјалним партнерима.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!