Основно право радника на организовање је кључно у борби против топлотног стреса

Основно право радника на организовање је кључно у борби против топлотног стреса (photo::MOHAMMED ABED / AFP)
Основно право радника на организовање је кључно у борби против топлотног стреса (photo::MOHAMMED ABED / AFP)

Након објављивања извештјаја Међународне организације рада (МОР) о утицају топлоте на раду, Међународна конфедерација синдиката (МКС) наглашава виталну улогу синдиката у борби против топлотног стреса и наглашава потребу за организованим радом како би се радници заштитили од ове опасности изазване климатским промјенама.

У свјетлу најновијег извејштаја МОР-а, „Врелина на послу: импликације на безбједност и здравље,“ МКС истиче незамјенљиву улогу синдиката у ублажавању штетних ефеката топлотног стреса на раднике. Извјештај наглашава растућу опасност коју представљају екстремне врућине, погоршане климатским промјенама, и представља убједљиве доказе о томе како је организовани рад предводио иницијативе за заштиту радника од топлотног стреса.

Генерални секретар МКС-а ЛукТриангле је нагласио: „Како се климатске промјене интензивирају, улога синдиката у залагању за безбједне услове рада никада није била критичнија. Радници морају имати право и слободу да се организују како би осигурали да се њихов глас чује, да је њихова безбједност  осигурана и њихово здравље заштићено. Одржавање ових основних права није само питање закона, већ и неопходност да се настави рад у изазовнијем окружењу.“

МКС позива на посвећеност свих влада и послодаваца да унаприједе политике и праксе које се баве проблемом топлотног стреса кроз социјални дијалог и колективно преговарање. Синдикати морају бити интегрални у овим дискусијама како би се осигурало да су политик, које се баве брзорастућим утицајем топлотног стреса на раднике, релевантне и ефикасне.

Извор: www.ituc-csi.org


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!