Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 одсто.

Највише просјечне нето плате у новембру исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.379,00  КМ и биле су веће  за 1,47 одсто у односу на октобарску  плату, а најниже у области туризма и угоститељства, 599,00 КМ.

Ниске просјечне нето плате у новембру 2018 године примили су радници   запослени у области умјетности забаве и рекреације 608,00 КМ, затим у административним и помоћним услужним дјелатностима 617,00 КМ,те у грађевинарству 618,00 КМ.

Просјечна исплаћена новембарска нето плата  радника у трговини износила је 661,00 КМ, у дјелатности саобраћаја и складиштења 687,00 КМ.

Наведене просјечне  нето плате исплаћене у новембру ове године, покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 31,71 одсто до 36,37 одсто.

Укупне потрошачке цијене у новембру у односу на октобар  2018. године, нису се мијењале.

У новембру ове године, породице у Републици Српској највише  новца трошиле су за набавку прехране 689,10 КМ, за становање и комуналне услуге 582,65 КМ,  те за текуће одржавање домаћинства 105,83 КМ.  Одјећа и обућа  коштала је 138,97 КМ, хигијена и њега здравља 89,70 КМ, превоз 200,23 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

Из наведених података јасно је   у Републици Српској  потребно што прије  потписати Општи и гранске колективне уговоре, те  повећати плате и побољшати животног стандард свим радницима, како би се смањио тренд одласка младе, радно способне, квалификоване радне снаге.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]