Павловић: Послодавци су дужни да поштују колективне уговоре

Павловић: Послодавци су дужни да поштују колективне уговоре
Павловић: Послодавци су дужни да поштују колективне уговоре

Преко 90% радника у области шумарства, прераде дрвета и папира у Српској је покривено са Појединачним колективним уговорима, рекао је на данашњој конференцији за новинаре у Теслићу предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић. Проблем је и даље у томе што није закључен Посебни колективни уговор.

„Када су у питању предузећа појединачно, ситуација је различита. У прошлој години смо повећали цијену рада од 18-23%. Посебно нас забрињава да имамо ресор који никад није имао боље тржишне услове за привређивање, одређени послодавци су без додатног улагања остварили екстра профит, али нису повећали довољно плате“, каже Павловић.

Павловић подсјећа да у овим областима постоје ситуације да кроз цијену рада различите стручне спреме имају исту плату, а у области шумарства је доста радника на минималцу. Поручује да плате радника морају бити веће од минималца и да се морају поштовати колективни уговори. ЈПШ “Шуме Републике Српске“ су оствариле добит преко осам и по милиона КМ, а чак 11 газдинстава није поштовало цијену рада. Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме Републике Српске“ Душан Марковић пита када ће ти директори бити смијењени.

„ Ми смо успјели повећати цијену рада у овом јавном предузећу на 175 КМ. Од 23 организациона дијела, њих 11 није поштовало цијену рада. Ти директори нису пословали домаћински, а све преко леђа радника, јер су им умањујући цијену рада смањили плате. Имамо ситуацију да је у ШГ „Романија“ Соколац директор сам смањио цијену рада, иако је ово газдинство остварило добит преко два милиона КМ“, поручује Марковић.

Марковић вјерује да ће Влада Републике Српске смијенити оне директоре који не управљају својим газдинствима домаћински, јер су то и најавили. Просјечна плата у области шумарства износи 930 КМ и знатно је нижа од просјечне плате у Српској, која је према посљедњим подацима износила 1.256 КМ.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!