Ускладити плате административних радника у правосуђу са најнижом платом

Ускладити плате административних радника у правосуђу са најнижом платом
Ускладити плате административних радника у правосуђу са најнижом платом

Саопштење за јавност Синдиката правосуђа Републике Српске

Ускладити плате административних радника у правосуђу са најнижом платом

Синдикат правосуђа Републике Српске поздравља Одлуку Владе РС да најнижа плата за 2024. годину износи 900.00 КМ и још једном позива Владу Републике Српске и Министарство правде Републике Српске да наставе преговоре са Синдикатом правосуђа Републике Српске, како би се повећале плате административним радницима у правосуђу.

Подсјећамо, административни радници, који раде под материјалном и кривичном одговорношћу у правосуђу, а њих је око 70% са ССС, дискриминисани су већ дуго у односу на ноциоце правосудних функција (судије и тужиоци). Наиме, укупна плата уписничара, дактилографа, возача, архивара, судских извршилаца и инструктора износи 1.050 КМ мјесечно. То значи да ће од 1. јануара 2024. године сви ови радници имати мању плату од најниже плате, јер треба имати на уму да износ од 900 КМ представља основну плату за НК радника, на коју се, по Закону, додаје износ за топли оброк и регрес. Такође, планирано је повећање плата за све судије и тужиоце у износу од око 10% од 01. јануара 2024. године (номинално од 300.00 КМ до 500.00 КМ), а треба знати да смо неодвојиви дио правосудног система у Републици Српској.

Синдикат правосуђа Републике Српске је раније у више наврата, и кроз једночасовни штрајк упозорења, тражио од Владе Републике Српске да исправи неправду према запосленима у правосуђу у погледу дискриминације у односу на носиоце правосуднх функција, а која се односи на топли оброк и регрес који се судијама и тужиоцима посебно исказује, док је свим осталим раднцима урачуната у основну плату.

Уколико се и даље настави игнорисање наших захтјева, дискриминација, те неправда према радницима у правосудним инситуцијама Српске, Синдикат правосуђа РС ће већ у јануару извршити све припремне радње за организовање штрајка у правосудним институцијама Републике Српске, како би се заштитила права радника, вратило достојанство и побољшао материјални статус запослених у овим институцијама. Синдикат правосуђа РС који заступа раднике који носе посебан терет одговорности у односу на друге раднике не жели штрајк и зато још једном позива министра правде у Влади РС Милоша Букејловића да настави преговоре, исправи неправду и повећа плате.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!