Савез синдиката Републике Српске, Пореска управа РС и Инспекторат РС заједничким снагама против сиве економије

Наставак заједничке борбе против сиве економије у Републици Српској и заштита права радника треба бити приоритет у наредном периоду, а све са циљем даљег јачања Републике Српске и бољег социјалног положаја њених грађана, истиче се у заједничком саопштењу након састанка представника Савеза синдиката Републике Српске, Пореске управе Републике Српске и  Инспектората РС, који је одржан данас у Дому синдиката у Бањалуци, а са којег је поручено да постоји спремност контролних органа у Републици Српској да досљедно проводе сва она законска рјешења о којима се договоре социјални партнери у Републици Српској.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да се постојеће стање у овој области треба мијењати, те да борба против сиве економије у Републици Српској мора бити јача, па у том смислу очекује да имају подршку контролних органа у Републици Српској.

Такође је истакла и да ће Савез синдиката инсистирати на измјени законских рјешења, и потписивању колективног уговора, како би се спријечиле злоупотребе института најниже плате од стране одређеног броја несавјесних послодаваца, али и како би се лакше могле открити исплате плата на руке.

На састанку је било ријечи о контроли обрачуна и исплате бруто плата, спречавању злоупотребе института најниже плате од стране одређеног броја несавјесних послодаваца, као и о начинима борбе против сиве економије, те могућностима на које ове три институције заједничким активностима могу побољшати постојеће стање.

Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић, истакао је да ће Пореска управа у складу са својим надлежностима, заједно са другим контролним органима, и у наредном периоду наставити са континуираним контролама чији је циљ откривањe рада на црно, а све са циљем сузбијања сиве економије у Српској, те да ће ова институција, као контролни орган, и убудуће досљедно проводити сва законска рјешења о којима се договоре социјални партнери у Републици Српској.

Маричић је истакао и да је Пореска управа велики дио својих активности усмјерила на сузбијање сиве економије, али и додао да се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице, те изразио и очекивање да грађани, радници и други помогну контролним органима у откривању рада на црно, на начин да ће пријавити све неправилности које уоче или којима су изложени.

Главни републички инспектор рада Зоран Микановић истакао је да инспекцији рада досљедну примјену Закона о раду значајно отежава непостојање колективног уговора, јер многе норме из закона упућују управо на колективне уговоре, а посебно у дијелу контроле плата.

“ Колективним уговором би прецизније били дефинисани критеријуми за обрачун плата, висина коефицијента, цијена рада, сатница и слично, што би у великој мјери спријечило злоупотребу института најниже плате, а инспекторима рада дало инструменте и алате који ће им омогућити ефикаснији рад. „ , навео је он.

Иначе, у циљу борбе против сиве економије и нелојалне конкуренције Инспекторат Републике Српске и Пореска управа Републике Српске свакодневно проводе заједничке активности, а у наредном периоду планиране су заједничке контроле нерегистрованих привредних субјеката у циљу њиховог увођења у легалне токове, наводи се у саопштењу.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!