Рудић: Послодавци не желе да преговарају, иако су формирани да би водили социјални дијалог

Рудић: Послодавци не желе да преговарају, иако су формирани да би водили социјални дијалог
Рудић: Послодавци не желе да преговарају, иако су формирани да би водили социјални дијалог

Послодавци годинама игноришу Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије и не желе да преговарају са нама, поручио је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци предсједник овог Синдиката Велимир Рудић. Подсјећа да у овој дјелатности није потписан Посебни колективни уговор, као ни Појединачни колективни уговори.

„Унија послодаваца је формирана да би водила социјални дијалог. Ми смо први којима је отказан грaнски колективни уговор и први смо осјетили на својој кожи посљедице. Неминовно је да се потпишу колективни уговори, како би радници имали веће плате и боље услове рада“, каже Рудић.

Просјечна плата у овим дјелатностима је око 1.000 КМ, што није довољно за живот. Радници одлазе, а са њима и цијеле породице.

„У пољопривреди недостаје радника на свим позицијама. Сезонских радника нема, пропадају воћњаци. Морамо раднике ставити на прво мјесто и спријечити одлазак радника“, каже Рудић.

Данијел Стојановић, члан Републичког одбора Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске каже да од пољопривреде сви треба да живе, а да радници запослeни у овој дјелатности имају веће плате од којих могу прехранити своју породицу, а не да преживљавају. Послодавци морају да схвате и да синдикат није непријатељ послодавцима, већ партнер.

„Директор предузећа у коме сам запослен је био предсједник синдикалне организације и зна шта је синдикат. Захваљујући тој чињеници, имамо добру сарадњу са послодавцем. Сви запослени имају добре услове рада. Плате су редовне, плаћен нам је ноћни рад, прековремени рад, рад на празнике, имамо топли оброк, плаћени су нам путни трошкови. Све смо то постигли са нормалном комуникацијом са послодавцем“, каже Стојановић.

Из Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС још једном су позвали послодавце да се одазову на преговоре, а све у циљу закључивања Посебног колективног уговора, али и појединачних колективних уговора. Грански синдикат је пружио пуну подршку Савезу синдиката РС када је у питању уређење система плата и потписивање Општег колективног уговора.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!