Републици Српској потребан квалитетан Закон о инспекцијама

Републици Српској потребан квалитетан Закон о инспекцијама
Републици Српској потребан квалитетан Закон о инспекцијама

У Савезу синдиката Републике Српске одржан је састанак представника Савеза синдиката, на челу са предсједницом Ранком Мишић и Драгутина Шкребића, в.д. директора Инспектората Републике Српске. Током разговора, акценат је стављен на Нацрт закона о инспекацијама Републике Српске и концепт рада Инспектората.  Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике сматра да је у Српској неопходно усвојити квалитетан закон о инспекцијама, с циљем јачања борбе против сиве економије.

„Радници у Републици Српској очекују много од новог закона о инспекцијама, а циљ свих нас мора бити јачање борбе против сиве економије“, рекла је новинарима у Бањалуци Ранка Мишић.

Она је истакла да је у Српској потребно уредити и систем плата и измијенити постојећи Закон о раду, те да је улога Инспектората да контролише примјену закона.

„Највећи проблем у Републици Српској јесте непримјењивање закона и несанкционисање оних који их крше. Нажалост, Нацрт закона о инспекцијама није рјешење са којим Синдикат може бити сагласан, јер се своди на контролу жена које имају кућну радиност, а поред нас ће пролазити они који годинама не уплаћују порезе и доприносе, не исплаћују плате или исплаћују најниже плате“, рекла је Ранка Мишић.

Драгутин Шкребић, в.д. директора Инспектората РС је, након састанка у Савезу сидниката РС, нагласио да је у Народној скупштини Републике Српске усвојен Нацрт закона о инспекцијама, те да је о овом закону завршена и јавна расправа.

„Инспекторат је затражио записник са јавних расправа и формирао комисију која ће све анализирати. Разговарамо са Савезом синдиката, а имаћемо састанак и са представницима Уније удружења послодаваца, након чега ћемо њихове сугестије покушати уградити у приједлог наведеног законског рјешења како би био што квалитетнији“, рекао је Драгутин Шкребић, уз напомену да ће Инспекторат у наредном периоду имати појачане акције сузбијања рада на црно. 

Састанку су испред Савеза синдиката РС присуствовали и  Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката, Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности, Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће и Мирослав Зечевић, предсједник Синдиката финансијских организација.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!