Реформе ЕУ: Корак напријед за синдикална права у новим облицима рада

Реформе ЕУ: Корак напријед за синдикална права у новим облицима рада
Реформе ЕУ: Корак напријед за синдикална права у новим облицима рада

Међународна конфедерација синдиката (МКС) поздравља двије нове историјске директиве ЕУ о раду на платформи и корпоративној одрживости и дубинској анализи – процјена уговарања с комерцијалног, финансијског и правног становишта. Иако  у потпуности не задовољавају потребе радних људи,  корак су  у правом смјеру.

Директива о раду на платформи уводи претпоставку о запослењу на националном нивоу како би се позабавила распрострањеном злоупотребом погрешно класификованих радника као „лажних самозапослених“. То значи да ће платформске компаније сада сносити одговорност доказивања да појединци нису њихови запослени, са фокусом на степен контроле и усмјеравања над радницима.

Директива о корпоративној одрживости и дубинској анализи одговара на позиве МКС-а и милиона запослених широм свијета да предузећа буду одговорна за своја кршења људских и радних права путем чврстог закона, умјесто кроз добровољне корпоративне иницијативе које су у потпуности дискредитоване.

Радници  ипак остају на опрезу

Генерални секретар МКС-а Лук Триангл је рекао : „Ове директиве, што је  веома важно, признају критичну улогу синдиката као организација у власништву и под контролом самих радника, које представљају глас радних људи, унапређују њихове интересе и бране њихова права.

“Честитамо нашим колегама из Европске конфедерације синдиката на њиховом вођству по овом питању унутар Европске уније. Нове директиве које обавезују предузећа на одговорност, одговарају нашем позиву за Нови друштвени уговор уз глобално поштовање права свих радника, без обзира на њихов статус. Они потврђују дугогодишњи став синдиката да радници платформи и радници у ланцима снабдијевања морају бити адекватно заштићени од експлоатације.

“Директиве ће имати регионални утицај и, што је од критичне важности, представљаће преседан за владе свуда у свијету да зауставе злоупотребу са којом се суочавају радници у овим новим пословним моделима.

“То такође значи да ће радници и њихови синдикати остати на опрезу ради уочавања нових изазова и образаца у свијету рада, како би осигурали да се поштују људска и радничка права као  и животна средина.”

Развој догађаја долази годину дана прије него што би Међународна организација рада требало да започне разговоре о новом стандарду за регулисање пристојног рада у платформској економији. Глобални синдикални покрет захтијева јак, заштитни међународни стандард, са кључном улогом синдиката да радницима платформе гарантују право на пристојан рад.

Преузето са www.ituc-csi.org


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!