Ранка Мишић за СРПСКАИНФО: Преостало је да послодавци “накаче” раднике на буџет и опет би кукали

Ранка Мишић за СРПСКАИНФО: Преостало је да послодавци “накаче” раднике на буџет и опет би кукали
Ранка Мишић за СРПСКАИНФО: Преостало је да послодавци “накаче” раднике на буџет и опет би кукали

У девет дјелатности у реалном сектору плате нису ни близу просјечној републичкој плати. А укупно има 15 дјелатности из реалног сектора којима се мјери просјечна плата у Републици Српској. Ово за Српскаинфо каже Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске, и оцјењује да ови подаци говоре колико су заиста послодавци у посљедње вријеме повећавали плате запосленима.

У просјечне плате запосленима улази и 30 КМ, којих се, како подсјећа, одрекла Влада РС од пореза на доходак у корист радника.

– При томе су послодавци од Владе РС добили бројне бенефите. Повећан им је неопорезиви дио на лични доходак на 500 КМ, а сада је интенција да то буде у висини просјечне плате. Више неће плаћати породиље, држава преузима на себе исплату бруто плата. Имају бенефите посредством Завода за запошљавање, смањују им се парафискални намети.  Ми смо све то подржали како би се радницима повећале плате. Међутим, послодавци сваки дан излазе у јавност и говоре како им треба растеретити рад. Остало је само да раднике “накаче” на буџет и опет би нешто тражили – сматра Мишићева.

Она наводи примјер једног трговачког ланца који је прошле године остварио 5 милиона марака добити, а запослени имају плату од 520 КМ и то за 10 сати дневног рада.

– Радници раде све, и трговачке послове, носе робу, гурају, пењу се, а имају десет дана годишњег одмора, и то и из два пута. У нормалним земљама посолодавци из добити повећавају плате. А мени овдје кажу да нисам нормална и да они из добити инвестирају у даљу производњу. Па, је ли треба да будем солидарна за њихово даље пословно и приватно богаћење? Љута сам и на Владу РС, министарства рада и енергетике… Наметнута је прича како се мали јадни послодавци гуше и немају никакве бенефите. То није тачно – поручује Мишићева.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!