Потписан Споразум о формирању одбора за преговоре с циљем закључивања Посебног колективног уговора

Потписан Споразум о формирању одбора за преговоре с циљем закључивања Посебног колективног уговора
Потписан Споразум о формирању одбора за преговоре с циљем закључивања Посебног колективног уговора

Представници Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске и Синдиката управе потписали су данас у Бањалуци Споразум о формирању одбора за преговоре с циљем закључивања посебног колективног уговора за запослене у овој области.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић изјавила је да очекује да ће ове седмице почети преговори репрезентативних синдиката и Владе Српске.

„Новим колективним уговором уредиће се права, обавезе и одговорности запослених у јединицама локалне самоуправе који проистичу из рада и у складу са радом са једне стране и са друге стране са јединицама локалне самоуправе као послодавцима са друге стране“, рекла је Јујићева новинарима у Бањалуци.

Она је напоменула да је претходни колективни уговор Уставни суд ставио ван снаге, те да је од 1. марта ова област без тог документа.

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић рекао је да ће права са измјенама и допунама која се тичу ватрогасаца спасилаца остати иста, као и да ће се покушати изједначити сви коефицијенти, те повећати плате.

„Имамо идеје о другачијем уређењу система плата – да ли ће се ићи са цијеном рада или најнижа плата пута коефицијент, видјећемо, а заједнички нам је то циљ и интерес да сви радници буду задовољни“, поручио је Зеленовић, те додао да је у многим локалним заједницама најнижа цијена рада 110 КМ, као и да начелници и градоначелници не желе да повећају плате јер није потписана већа цијена рада на републичком нивоу.

Подсјећамо, Уставни суд Републике Српске одлучио је 22. фебруара 2023. године да одлука о примјени одредаба посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске, коју је донијела Влада РС и посебни колективни уговор о измјенама посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе РС није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о раду. До овакве одлуке Уставног суда дошло је из разлога јер је Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС био искључен из потписивања и преговарања.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!