Овогодишњи лауреати Савеза самосталних синдиката Србије Ранка Мишић, Драгиша Голубовић и Драган Илић

Овогодишњи лауреати Савеза самосталних синдиката Србије Ранка Мишић, Драгиша Голубовић и Драган Илић
Овогодишњи лауреати Савеза самосталних синдиката Србије Ранка Мишић, Драгиша Голубовић и Драган Илић

Поводом дана Савеза самосталних синдиката Србије, у Београду је 26. aприла 2023. године у дворани Дома синдиката одржана Свечана академија поводом великог јубилеја – 120 година постојања Савеза.

Предсједник СССС Љубисав Орбовић је, у поздравном говору, истакао да је Савез поносан на чињеницу да траје више од једног вијека, да се и даље са несмањеним ентузијазмом бори за раднике, њихова права и бољи живот.

„Историја синдикалног организовања је истовремено и историја привредног и друштвеног развоја Србије. Јер, синдикалне организације су се и појавиле са убрзанијим привредним развојем, са развојем индустрије и занатства у Србији, новим индустријским и друштвеним односима и то као организације које покрећу акције и штите своје чланове“, рекао је Орбовић.

На Свечаној академији су уручена највиша признања која се дају појединцима и организацијама за постигнуте изузетне резултате у афирмацији улоге и допринос развоју Савеза.

Овогодишњи добитници признања су Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Драгиша Голубовић, предсједник Самосталног синдиката естрадних умјетника и извођача Србије и Драган Илић, предсједник Синдикалне организације Самосталног синдиката металаца Србије Застава оружје.

Предсједник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић уручио је добитницима признања Савеза, а у име лауреата се захвалила предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, која је синдикатима у региону поручила да буду солидарни и подрже једни друге.

„Позивам вас да ми на Балкану пружимо једни другима руку, да будемо сложни и да отмемо дио профита који смо ми створили, јер нам то неће дати за преговарачким столом. Да јачамо, да будемо сила која неће сагињати главу, јер нико се неће боље борити за нас него ми сами“, поручила је у свом обраћању Ранка Мишић.

„Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, дугогодишња синдикална активисткиња, представља симбол отпора и храбрости, не само у својој земљи, већ и у региону. Она је допринјела развоју социјалног дијалога и афирмисању улоге синдикалног покрета и јачању сарадње синдиката на простору бивше Југославије и стварању хуманијег друштва у региону. Њена упорност да се по сваку цијену чује глас радника подстиче и остале синдикате да наставе беспоштедну борбу за боље сутра“, поручено је, између осталог, на Свечаној академији Савеза самосталних синдиката Србије.

Свечана академија завршена је поруком “ИСТОРИЈА ЈЕ ПУТОКАЗ, БУДУЋНОСТ ЈЕ ПУТ”, којом је Савез самосталних синдиката Србије нагласио да се поноси дугом и богатом историјом, док истовремено гледа напријед и јасно поручио да никада неће посустати и да ће се увијек, снажно и енергично, чути глас радника. Скупу су присуствовали предсједници самосталних синдиката и вијећа на територији и други представници синдикалних организација, бројни гости из привредног и политичког живота и синдикалне колеге из иностранства. Свечаној академији је присуствовала и предсједница Владе Србије Ана Брнабић. Предсједница Владе Србије Ана Брнабић оцијенила је да грађани, укључујући и раднике, свакога дана живе боље, али да, ипак, како је додала, није задовољна висином зарада, нити минималцем. Она је рекла да је просјечна плата прије десет година била 330 евра, а сада је 718 евра.

“Наравно да нисмо задовољни овим и треба да радимо још много. Циљ је да до 2026. године просјечна зарада у Србији буде 1.000 евра. На добром смо трагу да остваримо то”, рекла је Брнабић и додала да очекује да ће до краја ове године просјечна плата бити око или изнад 820 евра.

На свечаној академији су били присутни и чланови регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ – Селведин Шаторовић из Савеза синдиката Босне и Херцеговине, Младен Новосел из Савеза самосталних синдиката Хрватске, Срђа Кековић из Уније слободних синдиката Црне Горе, Душко Зарубица из Савеза синдиката Црне Горе, Златко Цветковски из Савеза синдиката Македоније, Зоран Дионисијев из Конфедерације слободних синдиката Македоније и Теа Јарц из Савеза слободних синдиката Словеније.

Међу гостима су били и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар просвјете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић Тепавчевић, предсједник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић, предсједница Уједињених гранских синдиката Независност Чеданка Андрић и Расим Љајић, некадашњи лауреат и предсједник Социјалдемократске партије.

Видео поруком су се обратили Овен Тјудор, замјеник генералног секретара Међународне конфедерације синдиката и генерална секретарка Европске конфедерације синдиката Естер Линч, која је нагласила да та организација подржава синдикалну борбу и поручила да „заједно можемо промијенити ствари“.

Честитку је упутила Ениса Салимовић, координаторка канцеларије Међународне конфедерације синдиката за Југоисточну Европу у Сарајеву.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!