Мобинг пријавила 24 радника, али нико није тужио газду

Мобинг пријавила 24 радника, али нико није тужио газду
Мобинг пријавила 24 радника, али нико није тужио газду

Да су жртве мобинга, ове године пријавила су 24 радника у Српској, али се ниједан од њих на крају није одлучио на тужбу, потврђено је из Савеза синдиката Републике Српске за „Независне“.

У овој години било је, међутим, четрдесетак тужби радника против послодаваца, а које се односе, између осталог, на неисплаћене плате, незаконит отказ уговора о раду, незакониту процедуру проглашења радника технолошким вишком, неисплаћене отпремнине и слично.

Истовремено, злостављање на радном мјесту углавном остаје некажњено, јер, иако је мобинг као облик дискриминације препознат у радном законодавству, у потпуности није правно регулисан. Наиме, нису прецизиране радње које представљају психичко или физичко злостављање, нити је наведено колико такво понашање мора да траје како би се могло подвести под мобинг.

То представља и велики проблем правосуђу, односно судијама. У Синдикату подсјећају да годинама инсистирају да се коначно усвоји закон о мобингу.

„У оваквој ситуацију се мали број радника одлучује на подизање тужбе против послодавца, из разлога недефинисане законске регулативе и тешке доказивости да су такве радње постојале. Нама су се у овој години обратила 24 радника по питању мобинга. Нажалост, ниједан се није усудио да иде на тужбу према суду“, рекла је за „Независне“ Сандра Тодоровић, стручни сарадник за правне послове у Савезу синдиката РС. 

Цијели текст прочитајте на www.nezavisne.com


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!