Из СТУД Републике Српске упућен захтјев институцијама у РС да обезбједе да предстојећи празнични дани буду нерадни за све раднике

Из СТУД РС упућен захтјев институцијама у РС да обезбједе да предстојећи празнични дани буду нерадни за све раднике

Имајући у виду да су пред грађанима и радницима Републике Српске републички и вјерски празници који се обиљежавају у априлу, мају и јуну 2019 године, Синдикат трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске упутио је захтјев Влади РС, надлежним министарствима, инспекцијским органима, руководствима локалних заједница као и удружењима из ове области да обезбједе да празнични дани буду нерадни за све раднике како је то и прописано законом.

У захтјеву се од градоначелнике и начелнике градова и општина тражи да у својим Одлукама о раду за дане државних и вјерских празника  не дозволе рад трговачких центара и радњи или да то, ипак, буде минимум отворених трговина, а од власника и директора трговина и тржних центара да не раде у дане празника и тако омогуће својим запосленим достојанствен људски одмор и празновање.

Даље, од надлежних Министарстава, Инспектората, Инспекције рада и Комуналне инспекције је затражено да се изврши контрола евентуалног рада за празнике, као и плаћање радника, те да се поднесу пријаве и да се санкционишу сви несавјесни послодавци који не буду примјењивали одредбе Закона о празницима.

Упућен је и апел грађанима да се благовремено снабдију пред празнике, као и позив медијима да информишу јавност о овим активностима.

Захтјев СТУД РС од 11.04.2019.године (.пдф)

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!