До 15. маја став Савеза синдиката Републике Српске о новом Општем колективном уговору

До 15. маја став Савеза синдиката Републике Српске о новом Општем колективном уговору
До 15. маја став Савеза синдиката Републике Српске о новом Општем колективном уговору

Данас је у Градишци одржана Посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске поводом 1. маја, Међународног празника рада. Сједници су присуствовали и ресорни министар Душко Милуновић и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић. На сједници је поред осталог расправљано и о Општем колективном уговору.

Савез синдиката Републике Српске до 15. маја саопштиће став о тексту Општег колективног уговора, изјавила је предсједница Савеза Ранка Мишић.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић је након сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске , рекла новинарима да ће се предсједници гранских синдиката бити упознати о свим детаљима тока преговора и дијела текста Општег колективног уговора који је до сада усаглашен како би могли на својим органима о томе заузети коначан став.

Она је истакла да, након потписивања и ступања на снагу Општег колективног уговора, предстоји „велика офанзива“ Савеза синдиката да се дође до гранских колективних уговора у Републици Српској који треба да донесу повећање плата.

Према њеним ријечима, непостојање Општег колективног уговора су неки злоупотребљавали, па нису ушли у процес преговарања за закључивање гранских колективних уговора у реалном сектору.

Изразивши очекивање да ће до краја јуна или почетком јула доћи до повећања најниже плате у Републици Српској јер се она односи на 17.000 запослених који раде најједноставније послове, Мишићева је додала да тај износ не смије бити злоупотријебљен од послодаваца.

„Нама је циљ да што прије дођемо до обећаног износа просјечне плате у Републици Српској од 1.000 КМ.“ Изјавила је предсједница Мишић.

Она је подсјетила да је закључак са посљедњег састанка социјалних партнера у Бањалуци био да се сваки од њих самостално, уз додатна појашњења ако је потребно из Владе Републике Српске, одреди према тексту општег колективног уговора.

Мишићева је рекла да се Влада Републике Српске укључила у преговоре као активан социјални партнер изразивши спремности да направи корак ка растерећењу регреса у висини најниже плате од плаћања пореза и доприноса.

„То значи да нека предузећа која су појединачним колективним уговором успјела да утврде висину регреса сада могу да га повећају за износ који је ишао држави по основу пореза и доприноса, уколико се измјене два закона и потпише општи колективни уговор.“  истакла је предсједница Мишић.

Мишићева је изнијела податак да су послодавци у Републици Српској у прошлој години остварили чисту добит од 1,65 милијарди КМ.

„Ми то подржавамо и то је добро, али треба знати да се скоро половина тог износа налази у сивој зони, и то је директна пољачка радника и државе.“

Сједници су присуствовали и министри Душко Милуновић и Петар Ђокић
Сједници су присуствовали и министри Душко Милуновић и Петар Ђокић

Ресорни министар Душко Милуновић каже да су сада најближи договору од када се воде преговори и да је то резултат компромиса све три стране. Он је додао да ће јавност бити упозната о коначним рјешењима Општег колективног уговора након што социјални партнери заузму став о усаглашеном тексту.

„На посљедњем састанку договорили смо да до 20. маја органи наших социјалних партнера заузму став о тексту, а након тога ћемо информисати јавност о садржају и значају општег колективног уговора.“ рекао је Милуновић новинарима у Градишци након сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске.

Он је истакао да су у протеклом периоду вођени интензивни разговори са социјалним партнерима и у кратком периоду одржана четири састанка у вези са потписивањем Општег колективног уговора.

Он је свим радницима честитао 1. мај, а синдикатима 29 година постојања.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да су Влада и њени социјални партнери – Савез синдиката и Унија послодаваца начинили важне кораке да се добије Општи колективни уговор, који афирмише социјални дијалог и Српску као демократку заједницу.

„Тиме Република Српска показује велики ниво одговорности и партнерство у општој активности која се данас спроводи, посебно у европским државама. То је једна од важних тековина овог нашег заједничког рада.“ нагласио је Ђокић и додао да захваљује свима који су у овом процесу учествовали.

Он је новинарима у Градишци након сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, рекао да сада очекује да социјални партнери дају сагласност.

„Очекујем да ће органи социјалних партнера позитивно реаговати и дати сагласност. Влада Српске већ је учинила важан, одлучујући корак тиме што је прихватила да дио овог преговарачког процеса преузме на себе иницијативом за растерећење у погледу мањих финансијских обавеза, конкретно на регрес радника.“

Ђокић је напоменуо да је Влада истовремено још једном показала разумијевање и према послодавцима, да извршавајући одребе будућег Општег колективног уговора не буду додатно финансијски оптерећни неком обавезом, осим регреса.

„Влада је и у овом мандату, на челу са Радованом Вишковићем, водила политику растерећења у мјери колико је било могуће, а да наравно све иде и у корист рада и радника.“ рекао је Ђокић.

Прочитајте и на:
РТРС
Портал Српска инфо


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!