Потписан Споразум о регионалној сарадњи Синдиката локaлне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске са Синдикатима управе Србије и Црне Горе

Споразумом о Регионалној сарадњи, који су данас у Бањалуци потписали предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић, предсједник Синдиката управе Србије Слађан Бобић и предсједник Синдиката управе Црне Горе Ранко Божовић, дефинисана је реализација сарадње синдиката кроз „Форум синдиката јавних служби региона земаља бивше Југославије“. На данашњем заједничком састанку је закључено да се међусобна сарадња синдиката остварује у циљу  афирмисања отвореног, демократског друштва, развоја и унапређења социјалног дијалога  у свим областима живота и рада, посебно материјалног, социјалног и економског положаја запослених и послодаваца, са жељом  да  на  најбољи могући начин размијене искуства и предложе најбоља  рјешења у јавном интересу и тиме квалитетно остваре своје улоге у својим  локалним  заједницама.

„Мени је драго што су представници Синдиката управе Србије и Синдиката управе Црне Горе данас овдје и што подржавају актуелне захтјеве Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби и осталих синдиката буџетских и фондовских корисника, који дјелују у оквиру Савеза синдиката РС, а који се односе на Измјене и допуне закона о платама и издвајања топлог оброка и регреса из основне плате на постојеће коефицијенте и цијену рада. Ми се надамо да ћемо већ у наредној седмици имати састанак са предсједником Владе РС и ресорним министрима, како би наставили преговоре о топлом оброку и регресу“, рекао је Зеленовић новинарима у Бањалуци.

Предсједник Синдиката управе Србије Слађан Бобић подсјећа да је у протеклом периоду постојала добра сарадња са Синдикатом локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске и да је потписивање споразума резултат те сарадње. У Синдикату управе Србије упознати су са проблемом исплате топлог оброка и регреса у Републици Српској.

„У Србији је топли оброк исказан кроз коефицијенте, међутим кроз исплату на платном листићу га нигдје не видимо. Ми у Србији имамо ситуацију да минималну плату у јавном сектору прима најмање 30% запослених и у ту плату је укључен топли оброк и регрес. То, наравно, није добро. Зато смо данас овдје, да кроз једну заједничку иницијативу приближимо послодавцима наше проблеме. Морамо подићи свијест и нашем чланству и послодавцима“, каже Бобић.

За предсједника Синдиката управе Црне Горе Ранка Божовића данашњи састанак је јако значајан.

„Циљ нам је да помогнемо нашим колегама у Републици Српској. Код нас је у Црној Гори турбулентно. Имамо добру сарадњу са Владом Црне Горе и у току су преговори, који ће се, вјерујемо, завршити на задовољство свих. Наше најјаче оружје су преговори и само преговори“, каже Божовић.

Потписници Споразума наставиће да раде на даљем развијању партнерских односа са изабраним представницима укључујући их у развој и реализацију пројеката од заједничког интереса за развој синдиката на теме које заједнички оцијене као битне у датом тренутку, а по истом принципу ће договарати и одређивати мјесто и вријеме одржавања сваког наредног Форума синдиката јавних служби региона земаља бивше Југославије.

Делегацију из Црне Горе предводио је Генерални секретар Савеза синдиката Црне Горе Душко Зарубица, који је разговарао са предсједницом Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!