03.11.2017. године
НОВИ ВЕБ САЈТ САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Од 03.11.2017. активности Савеза синдиката Републике Српске и гранских синдиката можете пратити на новом веб сајту.

Нови веб сајт

Нови веб сајт Савеза синдиката Републике Српске


Информативна служба

 
01.11.2017. године
УСПЈЕШНИ ПРЕГОВОРИ СА ВЛАСНИКОМ ГРАДИШКОГ " МЕТАЛА "

Приликом преговора са једним од власника " МЕТАЛ " а.д. Градишка, Ermesom Bonisegnom и директором Марком Гончином приједлог Тана Пеулића, предсједника Синдиката металске индустрије и рударства РС, прихваћен је једногласно као једини закључак готово двочасовних преговора у овом предузећу.
На преговорима на којима су планиране теме о актуелном стању у предузећу, те договор о новој цијени рада и бруто плати, разговарало се о тренутном стању и перспективи " Метала ".
" Господин Boninsegna најавио је да би веома брзо могао конкретизовати договор са новим пословним партнером, Који би инвестирао у " Метал ", а то би значило модернизацију производње, проширење производног асортимана и запошљавање нових радника. Зато сам и предложио да се до 15. децембра ове године поново састанемо и да заједно све раднике упознамо о новим плановима власника и менаџмента предузећа. ", рекао је Пеулић.
По свему судећи, увођење новог партнера могло би представљати велики искорак " Метала " и значајну могућност за повећање плата и редовност уплате доприноса. Такође, у том случају би дошло и до увођења нових технолошких рјешења, модернизације, проширења производње и веће продуктивности.
Са тимом " Метала " на чијем челу су били власник Ermes Boninsegna и директор Марко Гончин преговарао је тим Синдиката металске индустрије и рударства РС, који је представљао предсједник Тане Пеулић. У синдикалном тиму били су и Огњен Ристић, Мирко Пејашиновић, Жељко Вујат, Мирко Гончин и Бошко Гргић.


Информативна служба

 
01.11.2017. године
СЈЕДНИЦА ГРАНСКИХ СИНДИКАТА ПРИВРЕДНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У Дому синдиката у Бањалуци, 31. октобра 2017. године, одржана је сједница предсједника гранских синдиката привредних дјелатности, чланица Савеза синдиката Републике Српске.
На сједници којом је предсједавао потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске за привредне синдикате Тане Пеулић, договорено је да координација рада и међусобна размјена информација, између гранских синдиката привредних дјелатности Српске, буду редовне активности.
Циљ оваквог начина рада синдиката привредних дјелатности Републике Српске је координација активности на заштити и унапређењу свих достигнутих радничких и синдикалних права радника у привреди, који имају најниже плате и који су поднијели највећи терет након доношења новог Закона о раду Републике Српске.
Закључено је да се у што краћем року одржи састанак са предсједником Уније удружења послодаваца Републике Српске, како би се договорио састанак са предсједницима струковних удружења послодаваца привредних дјелатности.
На том састанку би се утврдио начин рада и модел будуће сарадње о свим питањима од заједничког интереса.


Информативна служба

31.10.2017. године
МИГРАЦИЈЕ - РАДНИ УСЛОВИ, ИЗАЗОВИ ЗА МИГРАНТСКЕ РАДНИКЕ И СИНДИКАТЕ, ТРЕЋИ РЕДОВНИ КОНГРЕС УНИЈЕ СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА ЦРНЕ ГОРЕ, ПОДГОРИЦА 30.10. - 02.11. 2017. ГОДИНЕ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествоваће у раду Конференције о теми „Миграције – радни услови, изазови за мигрантске раднике и синдикате“ која ће се одржати у Подгорици у Црној Гори у складу са активностима планираним Пројектом „На путу ка ЕУ“ под покровитељством Европске конфедерације синдиката и Европске комисије.
Циљ Конференције је размјена искустава везана за политичке и економске миграције, процесе миграција на тржишту рада са посебним акцентом на мигранстке раднике у секторима туризма, транспорта, угоститељства и пољопривреде гдје су радни услови испод минимума предвиђеног законима и колективним уговорима.
У раду Конференције ће учествовати предсједници и генерални секретари савеза синдиката бивше Југославије који су чланице Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“.
Након Конференције, предсједници савеза синдиката из земаља бивше Југославије, чланица регионалног синдикалног савјета „Солидарност“, присуствоваће и Трећем редовном конгресу Уније слободних синдиката Црне Горе који се одржава 1.новембра 2017. године.
Конгресу ће присуствовати и предсједница Ранка Мишић.


Информативна служба

30.10.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИК СИНДИКАТА МЕТАЛСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И РУДАРСТВА РС У РАДНОЈ ПОСЈЕТИ БИЈЕЉИНИ

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић, боравио је у радној посјети предузећу " ELVACO " у стечају у Бијељини.
Ту се састао са координатором процеса рада и чланом одбора повјерилаца из реда радника.
На састанку је разговарано о проведеном дијелу стечајног поступка, гдје је констатовано да је тренутно упослено око четрдесет радника у два предузећа.
Предсједник Пеулић је у другом дијелу посјете на позив синдикалне организације и руководства предузећа, присуствовао обиљежавању 73 године постојања предузећа " ORAO " а.д. Бијељина.


Информативна служба

30.10.2017. године
ПРИЈЕДЛОЗИ МЈЕРА САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ГРАНСКИХ СИНДИКАТА ЗА ПРОГРАМ ЕКОНОМСКИХ РЕФОРМИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА ПЕРИОД 2018 - 2020. ГОДИНЕ

Савез синдиката Републике Српске, утврдио је приједлоге мјера за Економске реформе Републике Српске за период 2018 – 2020.годинa. Документ можете погледати на следећем линку:

Приједлози мјера Савеза синдиката републике Српске и гранских синдиката за програм економских реформи Републике Српске за период ПЕРИОД 2018 - 2020. године


Информативна служба

 
30.10.2017. године
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА, НАУКЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић са сарадницима, одржаће конференцију за штампу 31. октобра 2017. године (уторак), у 12,30 часова, у Дому синдиката у Бањалуци на теме:

1.Изједначавање платних коефицијената запослених у образовању и култури РС са осталим буџетским корисницима
2. Исплата дуговања из претходног периода за запослене у образовању и култури РС са посебним освртом на Споразуме и извршне судске исправе (Агенција)

Медијске извјештаје погледајте овдје

Радио телевизија Републике Српске - РТРС

Алтернативна телевизија - АТВ


Информативна служба

30.10.2017. године
ОДРЖАНА 4. СЈЕДНИЦА ПРЕДСЈЕДНИШТВА САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У Зворнику је 25. октобра 2017. године одржана Четврта сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске.
Посебан акценат Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске је ставило на резиме јавних расправа везаних за Анализу примјене закона о раду Републике Српске, те утврдило даље активности по овом питању.
Предсједништво је утврдило Приједлог мјера Савеза синдиката Републике Српске за Економске реформе РС за период 2018-2020. године, које се односе на све раднике у Републици Српској, а грански синдикати су предложили мјере за секторске политике.
Расправљано је и о шематском приказу систематизације радних мјеста у Савезу синдиката Републике Српске, те потреби доношења измјена и допуна постојеће или доношења нове систематизације.
У складу са Статутом Савеза синдиката Републике Српске, систематизацију радних мјеста у Савезу синдиката Републике Српске доноси Предсједништво на приједлог предсједнице Савеза синдиката РС.
На Четвртој сједници Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске усвојени су сљедећи

З А К Љ У Ч Ц И

1. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске извршило је резиме јавних расправа у вези Анализе примјене Закона о раду Републике Српске које су одржане по регионалним центрима у организацији Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.
У наредних 10 дана биће одржана посебна сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске којој су обавезни присуствовати сви предсједници гранских синдиката са својим јасним приједлозима, како би се заузели ставови и донијела одлука о даљим корацима и активностима Савеза синдиката Републике Српске.
Сви предсједници гранских синдиката ће презентовати свој став и предложити мјере и радње и то:
а) да ли да се покрене иницијатива од стране Савеза синдиката Републике Српске за измјене и допуне Закона о раду Републике Српске по питањима које предложе грански синдикати или
б) да ли да се сачека став Владе Републике Српске и прате измјене и допуне Закона о раду које буде предложило надлежно министарство и Влада Републике Српске.
Предсједница Савеза синдиката Републике Српске ће тражити одржавање ванредне сједнице Економско-социјалног савјета Републике Српске којој треба да присуствују представник МОР-а, Кристина Микеш и водитељ пројекта „Подршка социјалним партнерима“, Јелена Катић, како би добили тачне информације везане за даље активности око Анализе примјене Закона о раду.
2. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске утврдило је приједлог мјера Савеза синдиката Републике Српске за Економске реформе Републике Српске за период 2018 – 2020.година.
Сви грански синдикати који то до сада нису урадили су дужни до 27.10.2017.године доставити приједлог секторских мјера за Економске реформе.
Приједлози мјера Савеза синдиката Републике Српске и гранских синдиката за Економске реформе Републике Српске за период 2018-2020.годину биће обједињене и достављене Министарству финансија Републике Српске 30.10.2017.године.
Од Владе Републике Српске ће бити затражено одржавање заједничког састанка са надлежним министрима на којем ће се разговарати о предложеним мјерама Савеза синдиката Републике Српске и гранских синдиката и начину њихове реализације.
3. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске расправљало је о систематизацији радних мјеста у Савезу синдиката Републике Српске, те затражило да у складу са статутарним овлашћењима, предсједница Савеза синдиката Републике Српске предложи Правилник о систематизацији радних мјеста у складу са потребама организације.
4. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске, информисано је о разговорима представника радних група именованих испред Савеза синдиката Републике Српске и Синдиката управе Републике Српске у вези питања у односу између Савеза синдиката Републике Српске и Синдиката управе Републике Српске.
Договорено је да се разговори наставе након 06.11.2017.године, а да до тог рока Синдикат управе Републике Српске, у писаној форми, достави своје конкретне приједлоге и захтјеве који ће бити предмет даљих разговора.
5. Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске захтјева од Радне групе за анализу уплате и прерасподјеле чланарине да интензивира свој рад и понуде могућа рјешења по питању расподјеле чланарине, која неће ићи на штету Савеза синдиката Републике Српске нити на штету гранских синдиката.
6. Предсједништву Савеза синдиката Републике Српске презентована је нова интернет страница која ће почети са радом почетком новембра 2017.године.
Сви грански синдикати имају могућност да достављају документе и садржаје које желе да буду објављени на интернет страници Савеза синдиката Републике Српске.


Информативна служба

 
27.10.2017. године
ЈЕДИСТВЕНА УДРУЖЕНА СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЈП " ШУМЕ РС " ЈЕ ВЕЋИНСКА И БРОЈИ ПРЕКО ТРИ ХИЉАДЕ ЧЛАНОВА

Јединствена удружена Синдикална организација Јавног предузећа " Шуме Републике Српске " и поред вишегодишњих притисака који су долазили од стране менаџмента, броји преко три хиљаде чланова, од четири и по хиљаде запослених и већинска је синдикална организација у овом јавном предузећу.
Ово је закључак са данашњег састанка Одбора за утврђивање репрезентативности синдикалних организација, одржаног у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС у Бањалуци.
Предсједник Јединствене удружене Синдикалне организације ЈП " Шуме РС " Душан Марковић, изјавио је да је то резултат шестомјесечних активности ове синдикалне организације и Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС, на заштити права из рада запослених у овом јавном предузећу.
Марковић је позвао све раднике да се не дијеле него да приступе Синдикату шумарства, прераде дрвета и папира РС, јер су масовност и солидарност, увијек биле одлике добро организованих и јаких синдиката.
" Окосница нашег будућег дјеловања биће потписивање Посебног колективног уговора за запослене у области шумарства, прераде дрвета и папира РС, те Појединачног колективног уговора за раднике ЈП " Шуме РС ", те очување и унапређење свих достигнутих радничких и синдикалних права ", нагласио је Марковић.


Информативна служба

24.10.2017. године
ОДРЖАН САСТАНАК СИНДИКАЛНОГ ОДБОРА УНИС " ФАБРИКА ЦИЈЕВИ " а.д. ДЕРВЕНТА

Дана 24. 10. 2017. године у Дервенти је одржан састанак синдикалног одбора УНИС " Фабрика цијеви " а.д. Дервента. Састанку је присуствовао и предсједник синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, Тане Пеулић.
На састанку је разговарано о спровођењу одредаба Протокола који је потписан са власником капитала и констатовано је следеће:
1. Да се потписани протокол дјелимично извршава по утврђеној динамици и да синдикални одбор подржава у потпуности напоре власника капитала и менаџмента предузеће на обезбјеђивању упослености капацитета у наредном периоду, како би се покрили сви трошкови пословања и исплата бруто плата запосленим радницима.
2. Синдикални одбор тражи од послодавца да у што краћем року изврши уплату неуплаћених обавеза на плате како би се обезбједила здравствена заштита за све запослене раднике.
Предсједник синдиката металске индустрије и рударства РС, Тане Пеулић, је изразио увјерење у бољу будућност фабрике и позвао све раднике да уложе заједнички напор и стрпљење како би се послодавцу помогло да спроведе све мјере на обезбјеђивању довољног обима посла и репроматеријала за континуирану производњу.


Информативна служба

24.10.2017. године
ЧЕТВРТА СЈЕДНИЦА ПРЕДСЈЕДНИШТВА СС РС

Четврта сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, одржаће се 25. октобра 2017. у Зворнику, са почетком у 10.00 часова.
Централна тема о којој ће се водити расправа биће Резиме јавних расправа у вези Анализе примјене Закона о раду Републике Српске, одржаних у периоду од 03. до 13. 10. 2017. године, а коју је организовало Министарство рада и борачко инвалидске заштите РС.
Резиме јавних расправа поднијеће извјестилац Борислав Радић.
Предсједништво Савеза синдиката РС, заузеће ставове везане за измјене и допуне постојећег или доношења новог Закона о раду РС, као и Приједлоге који се односе на Нацрт Економске реформе РС за период од 2018. до 2020. године.


Информативна служба

23.10.2017. године
СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА ЗА СЕПТЕМБАР 1858,12 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у септембру 2017. године, коштала је 1858,12 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата за овај мјесец у износу од 830,00 КМ, покривала са свега 44,67 одсто.
Највише просјечне нето плате у септембру исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.305,00 КМ и биле су веће за 0,38 одсто у односу на августовску плату, а најниже у хотелијерству и угоститељству 543,00 КМ и биле су мање за 3,55 одсто у односу на плату исплаћену у августу 2017. године.
Ниске просјечне нето плате у септембру ове године примили су радници у грађевинарству 548,00 КМ, у области умјетности, забаве и рекреације 558,00 КМ, затим запослени у административним и помоћним услужним дјелатностима 562,00 КМ, у области пословања некретнинама 593,00 КМ, те у трговини 594,00 КМ.
Поменуте плате покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29,22 одсто до 31,97 одсто. Укупне потрошачке цијене у септембру у односу на август, биле су веће за 0,3 одсто, а највише је поскупила одјећа и обућа, 3 одсто.
Највише новца породице у РС у септембру ове године, трошиле су за набавку прехране 692,24 КМ, за становање и комуналне услуге коштале су 564,54 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства требало издвојити 103,19 КМ. Одјећа и обућа коштала је 133,44 КМ, хигијена и њега здравља 87,92 КМ, превоз 194,40 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.
Радничке породице у Републици Српској већ годинама једва састављају крај с крајем. Зато је крајње вријеме да се потпишу Општи и грански колективни уговори, те најнижа плата која треба да износи 50 одсто од просјечне плате у РС. Вријеме је да престане примјена такозваних правилника о раду, које без сагласности радника и синдиката примјењује један број послодаваца и тиме крше стечена радника и синдикална права у Српској.

Комплетне податке можете погледати на следећим линковима:

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА       СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ


Информативна служба

21.10.2017. године
ОДРЖАНА ЗАЈЕДНИЧКА КОНФЕРЕНЦИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА " СИНДИКАТ БЕЗ ГРАНИЦА "

У Бањалуци је 20. и 21. октобра 2017. године одржана заједничка конференција Синдиката металске индустрије и рударства РС, Покрајинске организације ССМС за Војводину и синдиката ИФ Метал из Шведске, Ова конференција је одржана у оквиру пројекта " Синдикат без граница ".
На конференцији су одржана предавања на тему " Агенције за запошљавање - радници на лизинг ", а предавачи из Републике Српске, Републике Србије и Шведске су упознали учеснике конференције са проблемима везаним за овакав начин запошљавања и искуствима у рјешавању проблема радника који су на овакав начин запослениу земљама из којих долазе.
Учеснике конференције је поздравила и предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, а у раду конференције је учествовао и Тане Пеулић, предсједник синдиката металске индустрије и рудартва РС.
Активности у оквиру овог пројекта трајаће до 2020. године.


Информативна служба

 
19.10.2017. године
СЈЕДНИЦА ЕКОНОМСКО-СОЦИЈАЛНОГ САВЈЕТА РС

Предсједница Економско-социјалног савјета Републике Српске Ранка Мишић, заказала је 44. редовну овог трипартитног органа РС, која ће се данас ,19. октобра 2017. године са почетком у 13,00 часова , одржати у Дому синдиката у Бањалуци.
Централна тема о којој ће се расправљати биће усаглашавање и доношење одлуке о висини најниже плате у Републици Српској за 2018. годину, у складу са чланом 127. Закона о раду РС.
На дневном реду ће се наћи усаглашавање и именовање чланова експертског тима за спровођење анализе важећег Закона о раду РС, као и разматрање информације у вези са динамиком исплате средстава из програма социјалног збрињавања радника који су у процесу приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остали без посла.
Чланови овог трипартитног органа, разматраће информацију о редовности рефундација и висини износа накнада за боловање и породиљско одсуство који се исплаћују од стране Фонда за здравствено осигурање и Фонда за дјечију заштиту Републике Српске.
Разматраће се Информација у вези позива на присуство техничком састанку економско-социјалних савјета држава у региону, који ће се одржати у Сарајеву од 14. до 16. новембра 2017. године, како и Информација у вези позива за присуство међународној конференцији у Атини, 23. и 24. новембра ове године.
Организатори конференције у Атини су Међународна асоцијација економско-социјалних савјета и сличних институција (МОР), и Економско-социјални савјет Републике Грчке.

Погледајте медијске извјештаје:

АТВ - Алтернативна телевизија   


Информативна служба

19.10.2017. године
ПРВА ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА ГЕНЕРАЛНОГ ВИЈЕЋА САВЕЗА СИНДИКАТА РС

У Добоју ће се 20. октобра 2017. године, са почетком у 14,00 часова, одржати Прва посебна сједница Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске.
Члановима највишег органа Савеза синдиката РС, извјестилац Борислав Радић, директор Агенције за мирно рјешавање радних спорова, презентоваће резиме са одржаних јавних расправа о Анализи примјене Закона о раду РС.
На сједници ће се расправљати и о приједлогу мјера у даљим активностима на анализи примјене Закона о раду РС.
Након завршетка Посебне сједнице Генералног вијећа СС РС, биће одржана радионица на тему " Јачање капацитета чланова органа Генералног вијећа Савеза синдиката РС " и Округли сто на тему " Економско-социјална ситуација у Републици Српској са посебним акцентом на положај радника ".
Предвиђено је да се све планиране активности заврше у суботу 21. октобра 2017. године у 14,00 часова.


Информативна служба

16.10.2017. године
ОДРЖАН ДРУГИ МОДУЛ СИНДИКАЛНЕ ШКОЛЕ ЗА МЛАДЕ СИНДИКАЛНЕ АКТИВИСТЕ

У Добоју је од 13 – 15.10.2017.године држан Други модул синдикалне школе за младе синдикалне активисте коју, уз подршку фондације Фридрих Еберт, организује Савез синдиката Републике Српске и ССС БиХ.
Учесници синдикалне школе имали су прилику да се упознају са темама које се тичу тренутних активности савеза синдиката у БиХ, међународних правних стандарда, закона о раду, колективног преговарања у теорији и пракси и других тема значајних за рад синдиката и да учествују у интерактивној дискусији, како би стечена знања могли примјенити у пракси, са циљем заштите права и интереса чланова синдиката.
Испред Савеза синдиката Републике Српске предавачи су били: Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Тане Пеулић, потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске, Велка Оџаковић, дипломирана правница и бивши генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске, Горан Станковић, дипломирани правник и генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске, те Гојко Павловић и Божица Глигорић, бивши полазници синдикалне школе, а сада чланови органа Савеза синдиката Републике Српске.
Трећи модул синдикалне школе биће одржан у мјесецу новембру 2017.године.


Информативна служба

13.10.2017. године
РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЈЕ ПОТРЕБАН НОВИ ЗАКОН О РАДУ ИЛИ ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ ОВОГ ЗАКОНА

У Бањалуци је 13. октобра 2017. године одржана завршна Јавна расправа о Анализи примјене Закона о раду Републике Српске, на којој је учествовало 65 представника синдикалних организација са подручја Регионалног синдикалног центра Бања Лука.
Поред представника синдикалних организација, јавној расправи је присуствовали и активно учествовали у њеном раду, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, те предсједници већине гранских синдиката, чланица СС РС, затим представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС и Уније удружења послодаваца РС.
Суштински проблем који је истакнут од стране Савеза синдиката РС, када је у питању искуство у провођењу новог Закона о раду РС, је немогућност потписивања колективних уговора, затим да је у реалном животу све мање колективног преговарања и социјалног дијалога.
На расправи су изнесене бројне чињенице које говоре да је постојећи Закон о раду РС непроводив, да има много недостатака, те да је потребно кренути у израду новог или у измјене и допуне овог закона, а све у циљу побољшања радничких ни синдикалних права у РС.


Информативна служба

 
13.10.2017. године
ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК У ПРЕДУЗЕЋУ " КОСМОС " БАЊАЛУКА

Данас је у предузећу КОСМОС Бањалука одржан радни састанак синдикалног одбора са директором предузећа и његовим сарадницима. Састанку је присуствовао и Предсједник гранског синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић.

На састанку је Директор поднио информацију о стању у предузећу и перспективама у наредном периоду, начину исплата плата и других примања и договору око израде Појединачног колективног уговора за запослене у овом предузећу.
Након разговора изражено је обострано задовољство задовољавајућим обимом посла, редовном исплатом бруто плата као и редовном исплатом заосталих рата дуговања по одлуци Стечајног суда о реструктуирању. Изражено је и задовољство направљеним искораком у односу на претходни период и то у погледу радно – техничке дисциплине, извршавања радних задатака и редовношћу исплате плата и других примања.
Договорено је да у року од 10 дана од стране Синдиката металске индустрије и рударства РС, буде достављен нацрт Појединачног колективног уговора за ово предузеће.


Информативна служба

13.10.2017. године
ЗАПОСЛЕНИ У ДОМУ ЗДРАВЉА У ВЛАСЕНИЦИ ЋЕ ОДРЖАТИ ЈЕДНОЧАСОВНИ ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА

Радници запослени у Дому здравља у Власеници, донијели су данас Одлуку о ступању у једночасовни штрајк упозорења, који ће се одржати 16. октобра 2017. године од 13,00 до 14,00 часова.
Радници траже од послодавца да им исплати шест наисплаћених плата, уплати неуплаћене доприносе на плате , те да им исплати неуплаћене трошкове превоза.
Штрајк упозорења ће се одржати му просторијама Дома здравља у Власеници.


Информативна служба

12.10.2017. године
ЈАВНА РАСПРАВА У ТРЕБИЊУ - ЗАКОН О РАДУ НА ИСПИТУ

У организацији Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, у сарадњи са пројектом " Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу ", данас је у Требињу одржана јавна расправа о примјени Закона о раду, којој су присуствовали представници ресорног министарства, Агенције за мирно рјешавање радних спорова РС, јавних институција и установа, бројни чланови Савеза синдиката РС са подруча источне Херцеговине и свега неколицина требињских послодаваца.

Присутни представници Савеза синдиката РС били су једногласни у оцјени – да је неопходно доношење измјена и допуна постојећег или доношење новог Закона о раду, требињски послодавци, који нису учестовали у расправи, кажу да подржавају даљи дијалог са социјалним партнерима, док из ресорног миниситарства наводе да ће се анализа примјене Закона о раду наћи пред Социјално-економским савјетом РС крајем године и да ће након тога Влада РС са социјалним партнерима донијети одлуку о евентуалним корекцијама Закона.
" Циљ Владе РС и ресорног министарства је да као своју програмску активност до краја ове године изврши анализу примјене Закона о раду РС. Овдје смо у Требињу да чујемо шта о актуелном закону мисле наши социјални партнери, синдикалци и послодавци, научни и стручни радници и сви они који примјењују Закон о раду, да кажу у којој мјери имају проблема у примјени тога закона ", каже Рајко Кличковић, начелник Одјељења за рад и запошљавање и другостепене инспекцијске послове у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС.
Он наводи да ће након јавних расправа стручни тим, сачињен од правника и економиста и статистичара сачинити документ – Анализу примјене Закона о раду коју ће крајем године разматрати Економско-социјални савјет РС, како би се сагледало да ли има потребе и у којој мјери треба интервенисати у Закону о раду.
Драган Симовић, извршни секретар Регионалног синдикалног центра Требиње наводи да је актуелним законом погажено колективно преговарање и да су неопходне измјене и допуне постојећег или доношење новог Закона о раду.
" Постојећи закон, који је ступио на снагу 20. јанаура 2016, донесен је по хитном поступку, без проведених јавних расправа. Синдикат је био апсолутно против да се најважнији законски акт послије Устава доноси на овакав начин. Већ тада смо знали да ће примјена овог закона ићи веома тешко и да ће примјене појединих његових одредби изазвати поремећај у остваривању радничких права, што се и показало. То су, на свој начин, потврдили и представници ресорног министарства, као и послодавци својим недоласком на данашњу јавну расрпаву, изузев свега два три-послодавца, и у огромном броју, предсједници синдикалних организација са подручја источне Херцеговине ", наводи Симовић.
Додаје да је актуелним законом истргнуто колективно преговарање из руку синдиката, а Правилник о раду наметнут као општи акт, који је у пракси постао правило а не изузетак.
" Актуелним Законом погажено је колективно преговарање, које је истргнуто из руку синдиката, као једино оружје којим могу да поправе своја одређена права, тако да су поједине одредбе у први план Закона о раду ставиле Правилник о раду, који доноси искључиво послодавац, без икаквог утицаја синдиката, односно представника радника. Генерални став Савеза синдиката РС јесте да су неопходне измјене и допуне постојећег или доношење новог Закона о раду " , закључује извршни секретар Регионалног синдикалног центра Требиње.
Желимирка Лучић, правник из Службе за бесплатну правну помоћ Савеза Синдиката изнијела је низ конкретних примједби на поједине чланове Закона о раду који су примјењујући се у пракси умањили достигнути степен радничких права и на тај начин створили основу с које послодавци злоупотребљавају бројне недоречености правних норми самог закона.
Рајко Ћапин, директор Дома пензионера Требиње,један од тројице присутних послодаваца на Јавној расправи, каже да подржава даље дијалоге са социјалним партнерима, како би се побољшао статус радника.
" Подржавамо дијалог међу социјалним партнерима како би се побољшао положај радника. Сматрам да оваквих дијалога, попут данашње јавне расправе треба бити и чешће, како би се дошло до задовољавајућих рјешења. И сам, као послодавац, настојаћу да радим на побољшању положаја запослених јер незадовољан радник није добар ни себи ни фирми, установи, у којој је запослен ", каже Ћапин.


Информативна служба

12.10.2017. године
СИНДИКАТ ГРАДИШКОГ " МЕТАЛА " ЗАТРАЖИО ХИТАН САСТАНАК СА ВЛАСНИКОМ ПРЕДУЗЕЋА

Синдикат градишког " Метала " затржио је хитан састанак са власницима и менаџментом предузећа, како би се разговарало о питањима која не трпе одлагање.
На даншњој проширеној сједници Синдикалног одбора овог предузећа у чијем раду су учествовали и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Тане Пеулић и синдикални повјереник за Градишку Бошко Гргић, донесена је одлука да се састанак одржи у наредних десет дана.
Осим анализе, стања у предузећу, на састанку са послодавцима и власницима предузећа разговараћемо о новој цијени рада, те о исплати бруто плате. Уколико се друга страна не одазове састанку одржаћемо сједницу Синдикалног одбора, а потом и Синдикалне организације, када ћемо донијети одлуку о наредним поступцима, чуло се на проширеној сједници Синдикалног одбора " Метала ", одржаној у Градишци 12. октобра.


Информативна служба

 
10.10.2017. године
ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествује у раду Трипартитне конференције о изградњи капацитета у креирању политика запошљавања на Западном Балкану.
Конференција се одржава у Тирани 10. и 11.октобра 2017.године у организацији Међународне организације рада.
Циљ Конференције је размјена информација о политикама запошљавања у земљама Западног Балкана са посебним акцентом на макро и микро економску политику, те инклузивни рад и осигуравање социјалног дијалога у процесу креирања политика запошљавања.
У раду Конференције, поред предсједнице Мишић, учествује и представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић.


Информативна служба

 
09.10.2017. године
ЧЕСТИТКА ПРЕДСЈЕДНИЦЕ САВЕЗА СИНДИКАТА РС РАНКЕ МИШИЋ ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА ПОШТА

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић упутила је поводом 9. октобра, Свјетског дана пошта честитку директорици ЈП " Поште Српске ", Јасминки Кривокући, Предсједници синдикалне организације Слободанки Куриџи, као и свим запосленим у овом предузећу.
" Свим радницима запосленим у ЈП " Поште Српске ", менаџменту на челу са директорицом Јасминком Кривокућом, честитамо 9. октобар, Свјетски дан пошта.
Увјерени смо да ћете као и до сада кроз коректан и конструктиван социјални дијалог са синдикатом на нивоу предузећа, уз активно учешће Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске, сачувати стечена, те стално унапређивати радничка и синдикална права.
Уз жељу да " Поште Српске " стално јачају своје кадровске и технолошке капацитете, те да постижу све боље пословне резултате, како на домаћем тако и на међународном плану, упућујемо вам срдачне радничке и синдикалне поздраве. ", наводи се у честитци.


Информативна служба

 
03.10.2017. године
ДРУГА ПЛЕНАРНА СЈЕДНИЦА РЕГИОНАЛНОГ СИНДИКАЛНОГ САВЈЕТА " СОЛИДАРНОСТ " ЉУБЉАНА, 3-4.ОКТОБАР 2017.ГОДИНЕ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић и предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС, Драгана Врабичић, учествују у раду 2.пленарне сједнице Регионалног синдикалног савјета " Солидарност ".
Сједницу организује Савез самосталних синдиката Словеније који ове године предсједава Савјетом.
У фокусу ове сједнице су теме везане за питање радног времена и будућности рада, са посебним акцентом на дигитализацију и прекаризацију.
Након расправе, представници највишег руководства савеза синдиката чланица Савјета донијеће и декларацију о радном времену.
Упоредо са пленарном сједницом одржаће се и састанак Одбора младих савеза синдиката чланица Савјета на којем ће се расправљати о будућности рада такође са нагласком на прекарни рад и дигитализацију.
Регионални синдикални савјет „Солидарност“ је основан 2011.године у Љубљани и окупља девет репрезентативних синдикалних централа из земаља бивше Југославије.
Након сједнице, 4.октобра представници савеза синдиката чланица Савјета присуствоваће и Осмом конгресу Савеза самосталних синдиката Словеније који ће се одржати у Цанкаревом дому у Љубљани.


Информативна служба

 
02.10.2017. године
ПОЧЕЛА СИНДИКАЛНА ШКОЛА ЗА МЛАДЕ СИНДИКАЛНЕ АКТИВИСТЕ

Актив младих Савеза синдиката Републике Српске заједно са Секцијом младих ССС БиХ уз подршку Фондације Фридрих Еберт и ове године организује Синдикалну школу за младе синдикалне активисте.
Синдикална школа је прилика да се млади синдикални активисти из гранских синдиката који имају формиран Актив младих, упознају са основним темама и информацијама из области радног законодавства, колективног преговарања, социјалног дијалога, основа синдикализма, јавног наступа, те другим релевантним темама и активностима које проводе Савез синдиката РС и грански синдикати.
Синдикална школа се састоји од три модула (викенд семинара), по завршетку којих ће учесницима бити додјељени цертификати о завршеној школи.
Синдикални активисти ће стечена знања пренијети у своје синдикалне организације и гранске синдикате из којих долазе, те радити на бољој комуникацији, размјени информација и омасовљењу чланства.


Информативна служба

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ