Од 03.11.2017. активности Савеза синдиката Републике Српске и гранских синдиката можете пратити на новом веб сајту.

Нови веб сајт

Нови веб сајт Савеза синдиката Републике Српске


И Н Т Е Р В Ј У

19.децембар 2011. године
Дјеца отпутовала на Сицилију
У организацији Савеза синдиката РС– Синдиката образовања, науке и културе РС и Хуманитарног удружења Лучано Лама са Сицилије, у недељу, 18.12.2011. године из Републике Српске и БиХ отпутовало је 350 малишана узраста од 6 – 15 година, на једномјесечни одмор и опоравак на Сицилију, гдје ће бити смјештени код италијанских породица.

Ради се о дјеци вишечланих и социјално угрожених породица, која ће у наредних мјесец дана, поред одмора и рекреације, учити талијански језик, упознавати талијанску културу и традицију, те ширити пријатељства са својим талијанским вршњацима и домаћинима који ће им као и до сада пружити несебично гостопримство.

Сарадња између Савеза синдиката Републике Српске и Хуманитарног удружења Лучано Лама са Сицилије, чији је предсједник велики добротвор и хуманиста Ђузепе Кастелано, траје већ пуних 15 година, а као резултат те сарадње у неколико градова на Сицилији у поменутом периоду боравило је око 7.000 малишана, дјеце погинулих бораца, дјеце која су остала без родитељског старања, те малишана из вишечланих и социјално угоржених породица из Републике Српске.
Сарадња, на овом великом хуманитарном пројекту са талијанским пријатељима биће настављена и убудуће.

13.децембар 2011. године
Неприхватљив Приједлог закона о
пензијско – инвалидском осигурању Републике Српске

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске, на ванредној сједници одржаној 12. децембра 2011. године у Дому синдиката у Бањалуци, оцјенило је Приједлог закона о ПИО Републике Српске неприхватљивим.
На сједници којом је предсједавала предсједница СС РС Ранка Мишић а којој је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, представнику Владе РС , као предлагачу, јасно је стављено до знања да понуђени Приједлог овог закона није ништа друго него својеврсна превара и подвала радницима и синдикату РС.

Приједлог Закона о ПИО РС у потпуној је супротности са Нацртом овог закона у погледу остваривања права на пензионисање, који је био предмет јавне расправе, на којима су приједлози, примједбе и сугестије представника СС РС добиле безрезервну подршку радника, пензионера и борачке организације.

За Савез синдиката Републике Српске потпуно је неприхватљиво да се раднику са 40 и жени са 35 година стажа осигурања, а који имају 60 односно 58 година старости, одузима право на пуну пензију, те да горња старосна граница за стицање пуне пензије буде продужена на 65 година старости уз предложену пенализацију од 4 посто на сваку годину.

Такође је проблематичан метод израчунавања такозваног општег бода за обрачун пензије гдје је као основица узета просјечна плата из 2006. године која је тада износила 465,00КМ.
Примјера ради, према предложеном моделу обрачуна пензија, радник који има 40 година стажа осигурања, 60 година старости, а чија је просјечна плата за цијели радни вијек била у висини просјечне плате у РС, имао би пензију 369,00 КМ, а која би била умањена за додатних 20 посто због предложене пенализације, односно умањења.

Због свега наведеног Предсједништво СС РС и министар Ђокић су се усагласили да се све примједбе, приједлози и сугестије на овај закон доставе Влади на поновно разматрање како би се до краја ове седмице, прије засједања Народне скупштине РС дјеловало амандмански.

Уколико се пак Влада као предлагач оглуши на суштинске примједбе Савеза синдиката РС на приједлог овог закона, синдикалци су одлучни да одмах, уз исказану подршку послодаваца, организују све законом дозвољене облике синдикалне борбе, укључујући и протесте радника пред Парламентом и Владом РС.

5.децембар 2011. године
Одржан семинар о теми "Колективно преговарање"
Бања Лука, 17-19.11.2011. године

У организацији Форума синдиката финансијског сектора земаља ЈИЕ и Фондације Фридрих Еберт у Бањој Луци је од 17. до 19. новембра 2011. године одржан семинар о теми "Колективно преговарање", чији је домаћин био Синдикат финансијских организација Републике Српске. Семинар је окупио представнике синдиката финансијског сектора земаља ЈИЕ: Србије, Македоније, Црне Горе, Федерације БиХ и домаћина Републике Српске.

Семинару је присуствовао и директор регионалне канцеларије Фондације Фридрих Еберт, господин Роланд Фајт, као и координатор регионалног пројекта, господин Милан Јевтић.

Изражавајући задовољство што је дошло до овог скупа, предсједавајући Форума, Мирослав Зечевић, је у уводној ријечи поздравио присутне и упознао их са значајем и суштином колективног преговарања,

као једној од најважнијих тековина синдикалне борбе за побољшање услова живота и рада сваког радног човјека.
Основни циљ семинара био је да се:
- Учесници упознају о различитостима и вјештинама колективног преговарања у свакој од земаља учесница;
- Унаприједи и побољша способност комуникације и социјалног дијалога.

Истакнута је важност социјалног дијалога из ког треба да проистекне колективни уговор код послодавца.

Што се тиче колективног уговара и изнесених констатација од стране учесника, оцијењено је да је потребно увести више реда у област радних односа и међусобно поштивање права и обавеза радника и послодаваца, као и поштивању законских прописа из ове области.

Учесници су кроз презентације приказали тренутно стање у сектору финансија земаља одакле долазе, те су донијели сљедеће

З А К Љ У Ч К Е

1. Колективно Преговарање је кључна активност унутар односа радника и послодавца.

2. Иза колективних уговора и колективног преговарања стоји добра воља уговорних страна преговарача која је настала кроз социјални дијалог.

3. Колективно преговарање и социјални дијалог су полазна основа синдикалног дјеловања која води ка једном циљу, утврђивању, закључивању и потписивању колективног уговора, без обзира да ли је то трипартизам или бипартизам.

4. Досадашња пракса учесника Форума колективног преговарања намеће одређену обазривост и неопходност претходног планирања како би се постигла пуна сагласност воље.

5. Учесници Форума наглашавају опште правило да без уговора нема рада и да компромис у захтјевима и понудама доприноси споразумјевању.

6. Учесници Форума су сагласни да економска криза не може неутралисати колективно преговарање и да колективно преговарање за период кризе мора обезбиједити минимум социјалног дијалога како би се заштитили објективни и субјективни капитал (послодавац и радна снага) и то на начин да право на рад сачувамо као економско право из корпуса људских права.

7. Посебан акценат у излагању учесника стављен је на непоштивање важећих законских прописа од стране банака које послују у овом дијелу региона. С тога је потребно тражити пуно поштивање права радника која важе у њиховим земљама.

8. Уважавајући околности у којима се налазе радници Раиффеисен банке, као и радници који су запослени у другим финансијским институцијама, а које послују на подручју Федерације БиХ и Републике Српске, истакнута је потреба заједничког дјеловања синдиката финансијских организација ова два ентитета према послодавцима.

Ове координисане активности одвијаће се путем представника које ће синдикати делегирати у својим органима, а све у циљу синдикалног организовања и заштите права радника.

9. У циљу што боље заштите права запослених у финансијском сектору потребно је интензивирати и јачати регионалну сарадњу међу чланицама Форума синдиката финансијског сектора ЈИЕ.


Предсједавајући Форума
Мирослав Зечевић с.р.
Предсједник синдиката
финансијских организација
Републике Српске
2.децембар 2011. године
Предсједница Мишић и предсједници гранских синдиката
разговарали са премијером Џомбићем
о Нацрту Економске политике и Нацрту Буџета РС за 2012 годину

Делегација Савеза синдиката Републике Српске коју је предводила предсједница Ранка Мишић, а коју су чинили 14 предсједника гранских синдиката, на позив премијера Александра Џомбића, учествовала је 2.12.2011. године у просторијама Владе РС у расправи о Нацрту Економске политике и Буџета Републике Српске за 2012. годину.

Обраћајући се предсједнику Владе, министрима и њиховим сарадницима, предсједница Мишић је упозорила да је економска и социјална збиља у Српској данас врло тешка, што потврђује податак по коме је само у току ове године у РС без посла остало 28 хиљада радника који су били у радном односу. Предсједница Мишић је нагласила да су два суштинска проблема са којима се сусрећу радници у Српској, непоштовање закона и колективних уговора, односно самовоља великог броја послодаваца због нефункционисања правне државе и растуће незапослености.

Мишићева се заложила да Влада РС што прије изађе са податком колико у наредној години има развојних пројеката и свјежег капитала који би могли покренути замајац економског развоја, те да се много више пажње посвети запошљавању, јер звучи алармантно да данас на посао у Српској чека преко 150 хиљада радника.

Аргуманетоване критике Мишићева је изнијела на рад Инспектората рада Српске, уз примједбу да инспектори не могу писати закон по коме би они требали да раде, него да то мора бити струка, која ће кроз нови Закон о инпекцијама у РС који је у припреми обезбједити да ова институција буде ефикасна и одлучујући фактор елиминације рада на црно и сиве економије.
У данашој расправи, веома агруменотоване примједбе, приједлоге и сугестије на понуђени текст Економске политике и Буџета РС за 2012. годину изнијели су предсједници гранских синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности, металске индустрије и рударства, шумарства и прераде дрвата, текстила, коже и обуће, трговине и угоститељства, управе и правосуђа, Миле Рибић, Тане Пеулић, Владо Павловић, Данко Ружичић,Горан Савановић, Томислав Врховац и Дарко Роквић.

На удару критике посебно су се нашле бројне агенције у Републици Српској које за свој рад троше велики новац, због чега су синдикалци затражили да се преиспитају ефекти њиховог рада, те да се, гдје то буде могуће, рад појединих агенција врати под окриље министарстава.
Затражено је да се изнађу средства у износу од 10 милиона КМ за социјално збрињавање радника који остану без посла. Било је ријечи и о раду Завода за запошљавање РС, Пореској управи, раду инспекцијских органа, те констатовано да је потребно унаприједити ефикасност у њиховом раду. Премијер Џомбић је оцјенио да су сви приједлози и сугестије које су изнијели представници Савеза синдиката РС и гранских синдиката добронамјерни, те да ће бити разматрани у завршној расправи о Економској политици и Буџету Републике Српске за 2012. годину.

Након расправе, конкретне мјере које тражи Савез синдиката Републике Српске су:

1. На основу Стратегије запошљавања РС 2011. – 2015. године израдити реалан Акциони план запошљавања са јасно прецизираним средствима за реализацију.
Прије његовог усвајања своје мишљење на овај документ треба да да Економско – социјални савјет РС, који ће најмање два пута годишње анализирати реализацију предвиђених мјера.
Уз усвајање Акционог плана именовати одговорну особу која ће дневно пратити и бити одговорна за његово спровођење.

2. Реформом Завода за запошљавање РС успоставити ефикасан систем посредовања између оних који траже посао и послодаваца, уз стално испитивање потреба за новим радницима, њиховој квалификационој структури, знању и вјештинама.

3. У смислу ефикаснијег рада Инспектората РС усвојити Измјене и допуне Закона о инспекцијама, а по потреби и других закона којима ће се створити услови да мјере изречене прекршиоцима не буду стимулативне као што је сада случај.

4. Хитно усвојити измјене и допуне Кривичног закона по основу којег би се неисплаћивање плата и других примања радницима дефинисало као кривично дјело – утаја пореза и аналогно томе и санкционисало. Реализацијом ове мјере знатно би се смањио број најчешћег кршења права радника, а који се односи на неисплаћивање плата и других примања радника.

5. Радници су све чешће изложени досад незабиљеженом физичком и психичком притиску и малтретирању, што захтијева доношење посебног Закона о мобингу.

6. Тражимо да Влада РС, коначно у 2012. години, формира Министарство рада и социјалне политике како би тај ресор могао се у потпнуости посветити раду, запошљавању и социјалној заштити садашњих, бивших и будућих радника.

7. У циљу јачања и истинске реализације социјалног дијалога предлажемо да Влада РС одржи најмање двије тематске сједнице у току 2012. године, на којима би се, уз присуство социјалних партнера, анализирали постигнути резултати бипартитног и трипартитног социјалног дијалога у Републици Српској.

8. Будући да је стандард .већине радника и грађана изузетно низак, са тенденцијом даљег пада, од Владе РС тражимо додатно ангажовање код надлежних институција БиХ за увођење диференциране стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, како би се, бар донекле, ублажило овако тешко стање.

9. Кроз додатну законску и подзаконску регулативу неопходно је стварати услове за скраћивање, као и поједностављивање процедура које претходе отварању нових привредних субјеката.
То ће стимулативно утицати на домаће и ино инвеститоре да улажу на простору Републике Српске, као и на пораст продуктивних радних мјеста.
Тиме би дошло и до смањења стопе незапослености, што је наш основни захтјев.

10. Предузети све активне мјере у циљу спречавања рада на црно и превођења таквог рада у формални сектор.

11. Такође, кроз постојеће законе или доношењем потпуно новог закона требао би се увести нови "институт", а то је "Кривична одговорност оних који су због свог рада или нерада, свјесно и намјерно, довели предузеће у стечај", а који би се примјењивао ретроактивно.Истим законом прописати "оштре" казне за та лица (да кривично одговарају личном имовином, имовином свог предузећа, имовином ближих сродника, дугогодишње казне затвора, забрану обављања руководних функција у другим предузећима, забрану оснивања властитих предузећа итд.).


1.децембар 2011. године
Синдикалци текстила, коже и обуће потписали Споразум о сарадњи

Предсједници гранских Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске, Србије и Босне и Херцеговине(синдикат који дјелује на подручју Федерације БиХ), Данко Ружичић, Радојко Јовановић и Рамиз Омановић, потписали су 30.11.2011 године у Сарајеву, Споразум о међусобној сарадњи. Споразумом су се три синдиката обавезала да ће убудуће сарађивати на плану синдикалног оспособљавања радничких представника и чланства, размјене информација, искустава, знања и стручне литературе, у успостављању и вођењу колективног дијалога, те доношењу закона који третирају материјални положај радника.

Потписници овог Споразума подржаваће све активности које ови синдикати буду водили пред надлежним државним и ентитетским органима у земљи и иностранству, који ће имати за циљ унапређење материјалног и социјалног положаја радника, побољшање статуса извозних предузећа, политике запопошљавања, едукације чланства, развој локалних заједница и друге позитивне процесе који имају за циљ друштвено одговоран развој и здраву конкуренцију.

Потписници овог Споразума изабраће Партнерски одбор чији ће задатак бити његова оперативна реализација. У име Европске Федерације радника текстила, одјеће и коже из Брисела, овај Споразум је такође потписао замјеник предсједника ове синдикалне асоцијације (ETUFICL) Дирк Ујтенхове. Ова три гранска синдиката су пуноправне чланице Европске и Међународне федерације радника текстила, коже и обуће.        

24.новембар 2011. године
Одржана 24.сједница Предсједништва Савеза синдиката РС

На 24. сједници Предсједништва Савеза синдиката РС, одржаној 18.11.2011. године разматран је Нацрт економске политике Републике Српске за 2012. годину. Након садржајне расправе донесени су сљедећи:

З А К Љ У Ч Ц И

1. На основу Стратегије запошљавања РС 2011 – 2015. године израдити реалан Акциони план запошљавања за 2012. годину са јасно прецизираним средствима за његову реализацију. Прије његовог усвајања своје мишљење на овај документ треба да да Економско – социјални савјет РС, који ће најмање два пута годишње анализирати реализацију предвиђених мјера. Уз усвајање Акционог плана именовати одговорну особу која ће дневно пратити и бити одговорна за његово спровођење.

2. Реформом Завода за запошљавање РС успоставити ефикасан систем посредовања између оних који траже посао и послодаваца, уз стално испитивање потреба за новим радницима, њиховој квалификационој структури, знању и вјештинама.

3. У смислу ефикаснијег рада Инспектората РС усвојити Измјене и допуне Закона о инспекцијама Републике Српске, а по потреби и других закона којима ће се створити услови да мјере изречене прекршиоцима не буду стимулативне као што је сада случај.

4. Хитно усвојити измјене и допуне Кривичног закона по основу којег би се неисплаћивање плата и других примања радницима дефинисало као кривично дјело – утаја пореза и аналогно томе и санкционисало. Реализацијом ове мјере знатно би се смањио број најчешћег кршења права радника, а који се односи на неисплаћивање плата и других примања радника.

5. Радници су све чешће изложени досад незабиљеженом физичком и психичком притиску и малтретирању, што захтијева доношење посебног Закона о мобингу.

6. Тражимо да Влада РС, коначно у 2012. години, формира Министарство рада и социјалне политике како би се тај ресор могао у потпуности посветити раду, запошљавању и социјалној заштити садашњих, бивших и будућих радника.

7. У циљу јачања и истинске реализације социјалног дијалога предлажемо да Влада РС одржи најмање двије тематске сједнице у току 2012. године, на којима би се, уз присуство социјалних партнера, анализирали постигнути резултати бипартитног и трипартитног социјалног дијалога у Републици Српској.

8. Чињеница да је стандард већине радника и грађана изузетно низак, са тенденцијом даљег пада, тражимо од Владе РС додатно ангажовање код надлежних институција БиХ за увођење диференциране стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, како би се, бар донекле, ублажило овако тешко стање.

9. Кроз додатну законску и подзаконску регулативу стварати услове за скраћивање, као и поједностављивање процедура које претходе отварању нових привредних субјеката, а што би требало стимулативно да утиче на домаће и ино инвеститоре на простору Републике Српске, а најдиректније би утицало на пораст новоотворених продуктивних радних мјеста. Тиме би дошло и до смањења стопе незапослености, што је наш основни захтјев.

10. Предузети све активне мјере у циљу спречавања рада на црно и провођења таквог рада у формални сектор.

Такође је разматран Нацрт буџета Републике Српске за 2012. годину.

Након садржајне расправе донесени су сљедећи:

З А К Љ У Ч Ц И

1. Предсједништво Савеза синдиката РС подржава политике Синдиката управе, Синдиката правосуђа и Синдиката радника унутрашњих послова који се односе на враћање плате запослених у државној управи, правосуђу и цивилној заштити на ниво од 01.01.2008. године. Ставови ових синдиката у вези враћања плата имају пуну подршку Предсједништва Савеза синдиката РС.

2. Предсједништво Савеза синдиката РС захтијева да средства за Програм социјалног збрињавања радника који због приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остану без запослења се планирају на нивоу 2011. године тј. 20,2 милиона КМ.

3. Предлажемо да се већи број агенција, гдје је то могуће у складу са Законом, врате у оквир надлежних министарстава у циљу рационализације трошкова у Буџету, како би се обезбиједила средства за неке приоритетне намјене.

4. Тражимо да грант за локалне медије у 2012. години износи 500 хиљада КМ.

5. Такође, Предсједништво захтијева да се не смањује предвиђени грант за Психијатријску болницу Соколац већ да остане на нивоу 1,5 милиона КМ, као и да се грант за спречавање заразних болести планира на прошлогодишњем нивоу од 500 хиљада КМ.

6. Од Владе РС и надлежних институција захтијевамо да искористе све законом предвиђене могућности за веће прикупљање средстава како би се обезбиједило пуњење Буџета и фондова у 2012. години.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И Ц А
Ранка Мишић        

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ