Активности Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске

Синдикат текстила, коже и обуће Републике Српске основан је 11.марта 1997. године у Бањалуци. У почетку је овај синдикат заступао интересе око 30.000 чланова, организованих у 91 синдикалну организацију. Сва предузећа која су тада радила, а у којима смо имали синдикалне организације, била су у државном власништву. Због неуспјелог процеса приватизације, само су четири фабрике  успјешно приватизоване и данас функционишу и успјешно раде, а у њима  и даље дјелују наше синдикалне организације, док су остале фабрике, нажалост, отишле у стечај и ликвидацију. Многим радницима нису редовно уплаћивани доприноси и нису исплаћиване плате и управо захваљујући непрестаној борби овог синдиката, а кроз Програм социјалног збрињавања Владе Републике Српске, обезбијеђена су средства за уплату пензијског и инвалидског осигурања, као и новчана накнада на Заводу за запошљавање РС, за око 15.000 радника из ове бранше, који су у то вријеме остали без посла.

Први Грански колективни уговор потписан је 10. октобра 1997. године са послодавцима  текстила, коже и обуће Републике Српске и Министарством за индустрију и технологију Републике Српске. Након истека овог колективног уговора, сви будући су потписивани са Удружењем послодаваца текстилне и кожарско-прерађивачке индустрије РС. Од ступања на снагу новог Закона о раду 2016. године, овај грански сидникат није успио потписати Грански коелктивни уговор са Удружењем послодаваца на нивоу РС као ни један други грански синдикат из области привреде, а чији послодавци заступају капитал у приватном власништву. Као прелазно рјешење до потписивања Посебног колективног уговора за грану текстила коже и обуће РС, предсједници наших синдикални организација потписали су у неколико фабрика појединачне Колективне уговоре, којима су регулисана права радника из радног односа, као и висина плата.

Данас је сектор текстила, коже и обуће у Републици Српској потпуно  у приватном власништву и запошљава око 13.000 радника.

Од 2010. године Синдикат текстила, коже и обуће РС равноправна је  чланица европског сидниката индустријских радника IndustriALL Europe, са сједиштем у Бриселу. Европски Индустријски синдикат заговара темељне друштвене реформе, јачање демократије и промоцију економског и друштвеног напретка у Европи.

Чланица смо и Међународне организације синдиката индустријских радника са сједиштем у Женеви, IndustriALL Global Union, који представља 50 милиона радника у 140 земаља у рударском, енергетском и производном сектору и представља снагу у глобалној солидарности која се бори за боље услове рада и синдикална права широм свијета. Ова Међународна синдикална организација основана је 19. јуна 2012.године и окупља чланице бивших свјетских синдикалних федерација.

Предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС је Данко Ружичић.


НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!