Жене у Шпанији штрајкују 8. марта

Жене у Шпанији данас, 8. марта одржаће генерални штрајк и протестну шетњу, у намјери да покажу како ће “ свијет стати “ уколико оне напусте своју улогу на послу и код куће.

Жене на високим позицијама као што је Мануела Кармена ( Manuela Carmena ) и Ада Колау ( Ada Colau ), градоначелнице Мадрида и Барселоне узеће учешће у данашњем “ феминситичком штрајку „.

Организатори штрајка захтјевају окончање онога што називају „шпанска мачо култура „. Такође захтјевају одлучнији обрачун са полним насиљем и насиљем у породици, у земљи у којој је прошле године 99 жена изгубило живот у овој врсти насиља.

И прошле године у Шпанији су за 8. март организовани мањи штрајкови, али ово је први пут да се организују штрајкови и протести у цијелој земљи.

Штрајк је подржан од стране више синдикалних централа у Шпанији, као што су Радничка комисија (ЦЦОО ) и Генерални савез радника ( УГТ ), који су позвали своје чланство да учествује у протестним шетњама у којима се захтјева изједначавање плата жена и мушкараца.

Штрајк ће превазићи оквире радних мјеста и обухватиће сва подручја активности жена, послове у кући, бригу о породици, образовање и васпитање и чак и потрошњу, тј. куповину на тај дан.

“ Позивамо све жене да данас не воде дјецу у школу, не перу веш, посуђе, да не пеглају, не кувају, не чисте по кући, не чувају унучиће, већ да се придруже штрајку жена. “ , наводи се у саопштењу Осмомартовске комисије.

Према студијама Европске комисије, жене у Шпанији зарађују скоро 15% мање по сату од мушкараца, што представља разлику у плати нешто мању од просјека у Европској унији, а мању него у Великој Британији гдје она износи 21%.

Ипак, “ стаклени зид “ остаје, будући да су мултинационалне компаније и даqе вођене од стране мушкараца, а тек неколико жена заузима високе позиције у њима. 58% процената високо образованих у Шпанији су жене, а заузимају само 28% менаџерских позиција и 13% ректорских мјеста на универзитетима у Шпанији.

Код куће, жене такође проводе дупло више времена од мушкараца обављајући кућне послове и бринући се о дјеци.

Објашњавајући своју подршку за протестима, г – ђа Колау је изјавила да је вријеме да жене у Шпанији захтјевају престанак “ насиља мушкараца “ , дискриминације и разлике у платама, те да је све ово неприхватљиво у вријеме демократије у 21. вијеку.

Извор: Telegraph.co.uk

Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана, Београд 10 - 12. децембар

“ Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана “ , Београд 10 – 12. децембар

Међународна сарадња