Завршене консултације са представницима Владе Републике Српске

Завршене консултације са представницима Владе Републике Српске
Завршене консултације са представницима Владе Републике Српске

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, заједно са сарадницима, учествовала је данас у консултацијама са  предсједницом Владе Републике Српске, Жељком Цвијановић и министрима у вези са израдом Буџета Републике Српске за 2018. годину и Програмом економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да се данас преговарало о два кључна документа и да је Савез синдиката изнио аргументоване захтјеве.

„Оно што смо потенцирали и ставили као најважнију ствар, то је питање које је утемељено на свим показатељима које је Влада Републике Српске презентовала врло јавно и транспарентно, од раста бруто друштвеног производа, индустријске производње, до покривености извоза. Први пут имамо омјер у корист наше привреде и нашег извоза, у односу на оно што увозимо. Све су то важне ствари које могу битно утицати на реализацију наших захтјева. Ми очекујемо да ће Влада учинити максимум, као социјални партнер, заједно са Унијом удружења послодаваца, да се коначно ријеше два горућа проблема за све раднике. То је потписивање општег колективног уговора, повећања најниже плате, која би требало да износи 50% од просјечне плате у Републици Српској. И наравно, у овом сету, то је питање потписивања гранских колективних уговора у реалном сектору, гдје би требало доћи до повећања плата, јер признаћемо сви да су најниже плате управо у реалном сектору“, рекла је Мишићева.

Додала је да је ово тренутак, након десет година, да постоји акција и политика, која иде ка томе да се јача позиција радника, који ствара нову вриједност, користећи све бенефите који су послодавци добили, у смислу растерећења привреде колико је у овом тренутку могуће.

Када је ријеч о законској регулативи, предсједница је нагласила да Савез синдиката РС не жели одустати и да би Влада Републике Српске требала да направи рачуницу на основу захтјева синдиката који се тичу повећања накнаде за вријеме незапослености, а то значи измјене закона о посредовању при запошљавању и остваривању права за вријеме назапослености.

Додала је да синдикат нема ништа против да породиље и мајке које не раде, имају новчану накнаду, али истовремено они који плаћају и зарађују, уплаћују доприносе за вријеме незапослености, морају осјетити да имају сигурност у оном тренутку када бивају проглашени технолошким вишком, да могу да преживе до новог посла. Нагласила је да је то захтјев од којег не одустајемо.


Последње вијести

" Булгартабак " да се у року од 10 дана изјасни да ли жели продати Фабрику дувана Бањалука

“ Булгартабак “ да се у року од 10 дана изјасни да ли жели продати Фабрику дувана Бањалука

Активности у синдикалним организацијама
У Админиистративном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, данас је одржан састанак делегације Савеза синдиката Републике Српске коју је предводила предсједница Ранка Мишић, са представницима Владе и већинског власника Фабрике дувана Бањалука, бугарске компаније ,,Булгартабак,,. [опширније]
Разматрање актуелног стања у Фабрици дувана Бања Лука ( Састанак у Административном центру Владе Републике Српске )

Разматрање актуелног стања у Фабрици дувана Бања Лука ( Састанак у Административном центру Владе Републике Српске )

Активности у синдикалним организацијама
На иницијативу предсједнице Владе Републике Српске,Жељке Цвијановић, предсједница Савеза синдиката РС, Ранка Мишић учествоваће у раду састанка на којем ће се разматрати актуелно стање Фабрике дувана Бања Лука. Састанак ће се одржати у Административном центру [опширније]