Закључци са 3. сједнице Републичког одбора Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС, Теслић, 02.12.2017. године

На Трећој сједници Републичког одбора Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске, одржаној 02.12.2017. године у Теслићу  расправљало се о тренутним активностима у Савезу синдиката РС и Синдикату шумарства, прераде дрвета и папира РС, са посебним акцентом на актуелно стање у ЈПШ ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац.

Након  расправе донесени су сљедећи

З А К Љ У Ч Ц И

1. Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира РС ће активно учествовати у свим активностима које проводи Савез синдиката РС везане за закључивање Општег колективног уговора, доношење измјена и допуна Закона о раду РС и утврђивања износа најниже плате за 2018.годину .
  2. Републички одбор Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС прихватио је информацију о Програму економских реформи РС за период 2018-2020 година и Буџету РС за 2018.годину
  3. Републички одбор Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС, након поднесених информација од стране чланова Републичког одбора о стању у дјелатностима које чине овај синдикат, у погледу права радника, је констатовао да је стање око исплате плата и  осталих примања радника у свим предузећима редовно, с тим да и даље проблем представља непостојање колективних уговора.
  4. Републички одбор Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС захтјева од Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д.Соколац да интензивира рад на терену, посебно у дијелу који се односи на реализацију закључака са Друге сједнице Предсједништва Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д.Соколац.
    О свим активностима Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д.Соколац, потребно је одмах информисати чланство.
  5. Да се у што краћем року одржи сједница Предсједништва Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац на којој ће се утврдити Нацрт колективног уговора за запослене у ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац и именовати преговарачки тим за преговоре са послодавцем.
  6. Захтјева се од Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац да упути допис Надзорном одбору Јавног предузећа везано за пропуст који се односи на неодазивање представника ЈПШ „Шуме Републике Српске а.д. Соколац у вези тужбе Јавног предузећа са предузећем  „Фармаланд“ Градишка, чиме је причињена велика штета ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д.Соколац.
  7. Републички одбор Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС је прихватио информацију предсjедника Синдикалне организације СХП „ЦЕЛЕКС“ а.д. Бања Лука који је уз предочене документе и образложење изнио чињенице везане за проблем обрачуна плате радницима у предузећу.
    Републички одбор Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС даје пуну подршку предсједнику Синдикалне организације СХП ЦЕЛЕКС а.д. Бања Лука у захтјеву да се проблем обрачуна плата ријеши као и за рјешавање осталих проблема у предузећу.
  8. О свим донесеним закључцима, потребно је у што краћем року упознати синдикално чланство.

Документ у цјелости можете преузети овдје

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ