Захтјевамо повећање плата свим запосленим у просвети за најмање 8% од 1. јануара 2019. године у складу са ранијим договором, поручено након састанка Извршног одбора Синдиката ОНК ( Фото БН ТВ )

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић, послије сједнице Извршног одбора која је одржана 04.12.2018. године у Бањалуци, поручио је да су у Синдикату задовољни што је у Буџету предвиђено уједначавање коефицијената за запослене у просвети са осталим корисницима буџета, те да очекује да Влада одржи обећање и да све плате у просвети буду повећане за најмање 8%„

Тражимо да се под хитно представи радни материјал и да у изради Закона о платама учествују представници Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске и тражимо да у нови Закон о платама буду уврштена многа занимања која већ постоје у систематизавија радних мјеста и која постоје у пракси „ .

На потребу да се Синдикат активно укључи у израду новог Закона о платама указао је и Димитрије Ћеранић, члан Извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

„ Ми желимо да по први пут коначно приговоримо и кажемо шта то треба у Закону о платама да се побољша. Ми поздрављамо најављено повећање, али нам је нејасно да ли је то линеарно повећање од  8% за сва радна мјеста, или су поједина радна мјеста остала са истим коефицијентом , а нека су повећана  4, 8, 12 ,16% и слично „.

Поручено је да из Министарства очекују позитиван одговор на ове захтјеве, те да примјена Закона почне од  01. јануара 2019. године.

Из Министарства је истог дана поручено да просвјетни радници заслужују бољи положај у друштву, а израдом новог закона о платама се ради на остварењу тог циља. У Саопштењу овог Министарства се између осталог и наводи: „Очекујемо да Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске да свој допринос у изради овог законског рјешења и да достави своје приједлоге и сугестије“

Прилог РТРС ( Видео )

Прилог БН ТВ ( Видео )

Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана, Београд 10 - 12. децембар