Велики штрајк и демонстрације у Љубљани – за боље вредновање наставничке професије

Велики штрајк и демонстрације у Љубљани - за боље вредновање наставничке професије
Велики штрајк и демонстрације у Љубљани - за боље вредновање наставничке професије

Словеначки синдикат образовања, науке и културе Словеније ( СВИЗ )организовао је штрајк и велики протест 14. фебруара 2018. године у Љубљани. У штрајку је учествовало преко 40.000 запослених, а на протесту на Конгресном тргу у Љубљани преко 20.000 учесника је поручило Влади: Тражимо боље вредновање рада наставника!

Током вишемјесечних покушаја да се кроз социјални дијалог уваже оправдани захтјеви синдиката и нађу начини бољег вредновања рада наставника, а без резултата, кренуло се у озбиљне припреме за штрајк, за који су се изјаснили и запослени који нису чланови синдиката.

У образложењу штрајкачких захтјева истакнути су изузетно добри резултати образовног система, потврђени и кроз међународна тестирања.

У исто вријеме, током десетогодишње примјене платних разреда, дошло је до нарушавања тог система и значајног заостајања плата наставника у поређењу са истим нивоом стручности и одговорности запослених у другим дијеловима јавних служби.

Након повећања плата запосленима у сектору унутрашњих послова и у здравству, наставници у образовању оправдано траже повећање плата и боље вредновање свог рада, као и повећање надокнаде за разредно старешинство и регреса за годишњи одмор.

Поред тога тражи се веће инвестирање у образовање пошто се у Словенији за образовање издваја 7,5% из буџета за образовање, у поређењу са просјеком од 11,2% у земљама Европске уније.

Учесницима протеста се обратила и Кристин Блауер, предсједница Европског синдиката образовања, а говорила је и Јелка Велички, предсједница СВИЗ – а и Бранимир Штрукељ, генерални секретар СВИЗ – а.

Бројни синдикати образовања широм Европе послали су подршку штрајку у Словенији, а међу њима и Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске. У писму подршке које је предсједник Синдиката ОНК, Драган Гњатић упутио колегама у Словенији између осталог се наводи: “ Ви сте један од најорганизованијих синдиката на овим просторима, пратимо ваше активности и праведну борбу за побољшање материјално – социјалног статуса. Ваша синдикална борба представља одличан примјер за све синдикате у региону и шире. “

Писмо подршке Синдиката ОНК Републике Српске колегама у Словенији
Писмо подршке Синдиката ОНК Републике Српске колегама у Словенији

Штрајк у Љубљани је медијски био веома запажен. Уколико се не уваже захтјеви и не почну преговори са Владом, нови штрајк и протести заказани су за мјесец дана.


Последње вијести

Трилатерални састанак Економско - социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Трилатерални састанак економско – социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Међународна сарадња
Данас ће се у Београду у згради Владе Републике Србије одржати трилатерални састанак представника економско-социјалних савјета Републике Србије, Републике Српске и Грчке у чијем раду ће учествовати предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић. На [опширније]
Фондације Фридрих Еберт

Опроштајна посјета директора Фондације Фридрих Еберт Мариуса Милера Хенига Савезу синдиката Републике Српске

Међународна сарадња
Данас је у Кабинету предсједнице Савеза синдиката Републике Српске уприличен опроштајни састанак са резидентним директором Фондације Фридрих Еберт, господином Мариусом Милером Хенигом са којим су представници Савеза синдиката Републике Српске имали изузетну сарадњу. На састанку [опширније]