Велики штрајк и демонстрације у Љубљани – за боље вредновање наставничке професије

Велики штрајк и демонстрације у Љубљани - за боље вредновање наставничке професије

Словеначки синдикат образовања, науке и културе Словеније ( СВИЗ )организовао је штрајк и велики протест 14. фебруара 2018. године у Љубљани. У штрајку је учествовало преко 40.000 запослених, а на протесту на Конгресном тргу у Љубљани преко 20.000 учесника је поручило Влади: Тражимо боље вредновање рада наставника!

Током вишемјесечних покушаја да се кроз социјални дијалог уваже оправдани захтјеви синдиката и нађу начини бољег вредновања рада наставника, а без резултата, кренуло се у озбиљне припреме за штрајк, за који су се изјаснили и запослени који нису чланови синдиката.

У образложењу штрајкачких захтјева истакнути су изузетно добри резултати образовног система, потврђени и кроз међународна тестирања.

У исто вријеме, током десетогодишње примјене платних разреда, дошло је до нарушавања тог система и значајног заостајања плата наставника у поређењу са истим нивоом стручности и одговорности запослених у другим дијеловима јавних служби.

Након повећања плата запосленима у сектору унутрашњих послова и у здравству, наставници у образовању оправдано траже повећање плата и боље вредновање свог рада, као и повећање надокнаде за разредно старешинство и регреса за годишњи одмор.

Поред тога тражи се веће инвестирање у образовање пошто се у Словенији за образовање издваја 7,5% из буџета за образовање, у поређењу са просјеком од 11,2% у земљама Европске уније.

Учесницима протеста се обратила и Кристин Блауер, предсједница Европског синдиката образовања, а говорила је и Јелка Велички, предсједница СВИЗ – а и Бранимир Штрукељ, генерални секретар СВИЗ – а.

Бројни синдикати образовања широм Европе послали су подршку штрајку у Словенији, а међу њима и Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске. У писму подршке које је предсједник Синдиката ОНК, Драган Гњатић упутио колегама у Словенији између осталог се наводи: “ Ви сте један од најорганизованијих синдиката на овим просторима, пратимо ваше активности и праведну борбу за побољшање материјално – социјалног статуса. Ваша синдикална борба представља одличан примјер за све синдикате у региону и шире. “

Писмо подршке Синдиката ОНК Републике Српске колегама у Словенији

Штрајк у Љубљани је медијски био веома запажен. Уколико се не уваже захтјеви и не почну преговори са Владом, нови штрајк и протести заказани су за мјесец дана.

Трилатерални састанак Економско - социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Трилатерални састанак економско – социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Међународна сарадња
Данас ће се у Београду у згради Владе Републике Србије одржати трилатерални састанак представника економско-социјалних савјета Републике Србије, Републике Српске и Грчке у чијем раду ће учествовати предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић. На [опширније]