Успјешни преговори у предузећу “ Механизми Б “ у Градишци

Успјешни преговори у предузећу "Механизми Б" у Градишци

Посјета предсједника Синдиката металске индустрије и рударства Тане Пеулића градишком предузећу “ Механизми Б “ те преговори са послодавцем уродили су плодом.

Од наредне године плата у овом предузећу ће бити повећана за око 10 одсто, резултат је преговора између синдиката и послодавца у овом предузећу.

Мирко Караулац, директор предузећа, поздравио је најаву доношења Општег колективног уговора те помаке у преговорима социјалних партнера на републичком нивоу.

“ Имамо одличну сарадњу са синдикатом и та сарадња битно утиче на стање у колективу и амбијент у предузећу. Ову годину оцјењујемо као успјешну, а за наредну годину имамо велике амбиције. Планирамо даљи раст производње, проширење производног програма и ново запошљавање “ рекао је Караулац.

Предсjедница Синдикалне организације  у “ Механизмима Б “ Драгана Пепић је задовољна исходом преговора.
“ Свако повећање плате утиче на мотивисање радника и на квалитетнију и већу производњу. Ту су и остала давања попут регреса и божићнице, а треба истаћи и веома добре услове рада “ рекла је председница Пепић.

Тане Пеулић, потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске и председник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске рекао је да су “ Механизми Б “ једно од бољих предузећа у грани на чијем је челу.
“ Радује ме одлична сарадња између директора и синдиката предузећа. Такође, сваки пут када дођем у ово предузеће видим све више младих радника и нове производе. Оно што смо данас договорили радници ће осјетити у свом џепу веома брзо. Захваљујући синдикату проблеми се у овом предузећу сијеку у самом зачетку. Са директором Караулцем смо разговарали и о Општем колективном уговору, те о гранском и појединачном уговору, који ће такође позитивно утицати на положај и статус радника. Зато апелујем на раднике овога предузећа који нису чланови синдиката да нам се придруже, рекао је Пеулић.

Предузеће “ Механизми Б “ бави се производњом малих кућанских апарата те компоненти за ауто, електро и машинску индустрију. Предузеће је основано 2004. године и тренутно запошљава око 150 радника.

11. синдикална љетна школа Пан - европског регионалног савјета " Изазови за мир, демократију и слободе у Европи " Сарајево, 11 - 13. септембар 2018. године

11. синдикална љетна школа Пан – европског регионалног савјета “ Изазови за мир, демократију и слободе у Европи “ Сарајево, 11 – 13. септембар 2018. године

Међународна сарадња
Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествоваће у раду 11.синдикалне љетне школе коју организује Међународна конфедерација синдиката/Пан-европски регионални савјет (МКС/ПЕРС) а чија је чланица Савез синдиката Републике Српске. Тема 11. синдикалне љетне школе је [опширније]