Усаглашен Појединачни колективни уговор за запослене у предузећу “ Метал “ а.д. Градишка

Усаглашен Појединачни колективни уговор за запослене у предузећу " Метал " а.д. Градишка

Данас, 26. априла, одржани су преговори између представника руководства и синдиката у предузећу “ Метал “ а.д. Градишка. Преговорима је присуствовао и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић.

На преговорима је усаглашен Појединачни колективни уговор за запослене у овом предузећу. У оквиру Појединачног колективног уговора између осталог утврђено је и трајање годишњег одмора за запослене од 20 дана плус 1 дан за сваке три навршене године стажа, затим накнада регреса за кориштење годишњег одмора у висини најниже плате у Републици Српској, тј. 410.00 КМ, као и увећање плате по основу минулог рада у висини од 0,5% за сваку годину стажа.

Утврђена је висина регреса у износу од 410,00 КМ, као и увећање плате по основу минулог рада од 0,5%

Ово је први Појединачни колективни уговор у овој области који је усаглашен након доношења новог Закона о раду. Предсједник Пеулић је изразио задовољство квалитетом социјалног дијалога у овом предузећу, те истакао да се ради о озбиљном и одговорном послодавцу који поштује права радника.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]